Buna Vestire 2024. Sărbătoare mare pentru credincioşi. Ce moment se marchează astăzi?

Buna Vestire 2024: este sărbătoare mare astăzi în calendarul creştin-ortodox. Cunoscută şi drept Blagoveştenia, Buna Vestire marchează momentul în care Fecioara Maria a aflat despre marea minune dumnezeiască, aceea că îl va naşte pe Iisus.

În fiecare an, Buna Vestire se sărbătoreşte pe data de 25 martie. Între această zi şi Crăciun sunt fix nouă luni. În această mare zi de sărbătoare, se marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său.

Fecioara Maria fusese crescută în templu până la vârsta de 15 ani. Apoi, a fost dată în grija lui Iosif, deoarece ambii ei părinți părăsiseră această lume.

Ea a primit marea veste privind naşterea lui Iisus prin intermediul Arhanghelului Gavriil, sărbătorit în calendarul creștin-ortodox pe 26 martie.

Fecioara Maria a primit vestea în locul unde se află astăzi Biserica Bunavestire din Nazaret, o clădire de cult catolic modernă, construită pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. Aici se găsește o peșteră pe care pelerinii o pot vizita, unde se spune că Fecioara Maria a fost vizitată de Arhanghelul Gavriil și a primit vestea că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica este împodobită cu mozaicuri reprezentând Fecioara Maria, donate de comunități creștine din întreaga lume, inclusiv din România.

Tradiţii şi superstiţii cu ocazia acestei mari sărbători creştine

Buna Vestire este prima zi din Postul Paştelui în care credincioşii primesc dezlegare la peşte. Tradiţia în multe biserici este să se postească până la ora 17:00, atunci când începe Sfânta Liturghie. La acel moment, credincioşii care s-au spovedit și nu au mâncat se împărtășesc, urmând apoi să ia masa apoi împreună cu întreaga comunitate bisericească, consumând pește.

biserica ortodoxa Sfântul Dumitru
Sărbătoare mare în bisericile din România / SURSA FOTO: Dreamstime

Conform tradiției, în ziua Bunei Vestiri, oamenilor li se interzice să se certe, deoarece se crede că altfel vor avea necazuri pe tot parcursul anului. De asemenea, este obicei să se pună pâine și sare pe pragul casei, considerate hrană pentru îngeri.

În unele regiuni, pentru a asigura o recoltă bogată în livezi, pomii sunt „amenințați” cu toporul și stropiți cu țuică.

Locuitorii din Bucovina consideră că nu trebuie să se pună ouă la cloșcă în ziua de Buna Vestire. Ar putea ieşi din ele pui cu două capete și patru picioare.

De asemenea, în Maramureș, gospodarii adună obiectele din curți care nu le mai sunt de folos și le ard în cadrul unui ritual numit Noaptea Focurilor. Acest obicei este practicat la fiecare casă din Maramureș și poate dura până după miezul nopții sau până în zori.

De ce astăzi se spune că este şi Ziua Cucului?

Sărbătoarea de Buna Vestire mai este cunoscută în popor şi drept Ziua Cucului.

În ziua Bunei Vestiri se spune că sosesc rândunelele, iar cucul cântă pentru prima oară în an. Cântecul cucului anunță cu adevărat venirea primăverii şi trebuie să fie așteptat de către toți oamenii în haine curate, cu sufletul vesel, stomacul sătul și buzunarele pline de bani. Se spune că cei care nu îndeplinesc aceste condiții nu vor avea parte de toate aceste lucruri în anul care va urma.

Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stângă sau în spatele omului, acesta este considerat un semn rău.

Rugăciunea puternică ce trebuie rostită astăzi. Se spune că poate face minuni

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă“, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii.

În mâinile Tale este viața mea și fără Tine nu pot cunoaște nici împlinirea și nici bucuria cea adevărată. Știind aceasta, având dorința de a purta crucea căsătoriei, Te rog să mă ajuți să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieții acesteia.

Ajută-mă, Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poți ajuta. De multe ori ispita singurătății mi-a rănit inima, de multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns, și nu este nimeni care să-mi aline durerea.

La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajuta-mă să am o familie bineplăcută Ție, o familie peste care sa se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale.

Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă-nșele frumusețea cea degrab trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească.

Să nu mă orbească dragostea pătimașă, nici să nu mă biruie patimile și poftele. Tu știi, Doamne, nepriceperea si slăbiciunea minții mele. Izbavește-mă prin harul Tău de neputințele care mă apasă.

Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruiește-mi înțelepciune și răbdare. O, grea este crucea răbdării, și greu îmi este să nu fiu covârșit de ea. Dar în Tine-mi pun nădejdea. Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului și slavă Sfinților. Amin!”