Plastic vorbind „Legea Dragnea“, care pentru șeful PSD a însemnat punctul de glorie, a ridicat bariera din fața românilor care visau la o mașină second-hand din străinătate. Nu sunt adeptul taxării auto, dar când mă uit la numărul, dar mai ales la starea, mașinilor care au fost înmatriculate în ultimele 12 luni în România, mă trec fiorii. Aproape 550.000 de unități second-hand, de cinci ori mai multe decât mașinile noi.
Ce-i drept, în timpurile de astăzi, autoturismul este o necesitate și niciun cetățean nu ar trebui îngrădit de la bunăstare. Dar trebuie văzut prețul pe care trebuie să-l plătească ceilalți pentru bunăstarea sa. Pe dl. Dragnea nu-l interesează că suntem pe primele locuri în Europa la statisticile privind poluarea, dar tare mult aș vrea să-I văd mustăcioara atunci când atât el, cât și „prim-ministra“ Vasilica vor anunța „noua taxă auto“. Asta în situația în care Viorica Dăncilă ne-a asigurat că în mandatul ei nu va introduce nicio taxă. Dar la cât de des își schimbă Dragnea premierii nu ar fi exclus ca doamna Dăncilă să fi avut dreptate, și de la Paște să avem un nou prim-ministru.
Ceea ce mă îngrozește este faptul că românii aleg tot mai mult mașinile poluante. Cât timp orașele din Vestul Europei iau măsuri dure și chiar vor interzice mașinile diesel, la noi tot mai mulți își cumpără autoturisme pe motorină. Asta ne transformă în cimitirul de rable al Europei. Nu de alta, dar puțini sunt cei care își permit mașini noi, să nu mai vorbim despre hibride sau electrice, ceea ce arată că bunăstarea promisă de guvernanți nu e așa cum o văd ei din birouri.
Creșterea economică record de anul trecut și majorarea lefurilor în sectorul de stat nu se traduce, din punct de vedere economic, într-o stare de mai bine pentru români. De ce? Prin simplul fapt că prețurile au luat-o razna. Probabil, vă amintiți că în urmă cu doar câteva luni pachetul de unt sau caserola cu ouă au ajuns la peste 10 lei. Asta e un mizilic. O să le luăm la 13 sau chiar la 15 lei, peste doar una-două luni, dacă e să traducem mesajul, de zilele trecute, a lui Isărescu, care a anunțat că BNR se ia la trântă cu inflația. Pe lângă asta mai sunt și creditele, care ne vor scoate mai mulți bani din buzunar lună de lună. Dacă șocul bursier de peste Ocean va continua, nu e exclus ca Dragnea și ai lui să fie nevoiți să taie din salariile de curând crescute.
Autor: CIPRIAN MAILAT, redactor-șef Capital
Acest articol a fost publicat în numărul 6 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 12-18 februarie 2018