Explozie de produse de toamnă în Dâmbovița
Dâmbovița, județul lipit Bucureștiului, oferă în această perioadă numeroase fructe, legume, zarzavaturi doritorilor de produse sănătoase. Totodată, bucureștenii pot găsi aici și arbuști și pomi de cumpărat. Pentru gospodarii care vor să își creeze o cămară bogată pentru iarnă, acestea sunt perfecte și sunt disponibile la prețuri bune.
Agricultorii, cei care au solare, dar și cei care cultivă legume la câmp, au o muncă grea. La fel este cazul și pentru cei care dețin livezi. Ei au parte și de costuri mari. Spre exemplu, un solar de minim 50 de metri destinat cultivării legumelor poate ajunge să coste până la 10.000 de euro. În plus, agricultorii nu obișnuiesc să își asigure solarele. Acesta este cazul din cauza faptului că firmele de asigurări nu oferă despăgubiri corecte în acest domeniu.
O localitate bogată în agricultori este Băleniul. Legumele din Băleni sunt transportate zilnic către piețele din Ploiești, Brașov, București sau Pitești. În Băleni, există o suprafață de 500 de hectare este acoperită cu solarii pentru cultivarea acestor legume.
O altă astfel de localitate este și Lungulețu, unde localnicii depind aproape complet de agricultură. În această zonă, sunt aproximativ 1.000 de agricultori, fiecare dintre ei având câte un tractor. Acești agricultori produc anual peste 100.000 de tone de varză. Ei se pot lăuda că asigură aproximativ 10% din producția totală de varză din România.
Deși produsele sunt multe, profitul țăranilor este mic
Cei mai câștigați sunt engrosiştii care cumpără de la țărani varză sau cartofi pentru prețuri extrem de mici. Aceștia le vând la rândul lor în piețe, la suprapreț.
Spre exemplu, în localități precum Lunguleţu, costul cultivării unui hectar cu cartofi se ridică la peste 12.000 de lei. Aici intră cheltuieli pentru toate etapele, de la însămânțare până la recoltare, inclusiv aratul. Un culegător primește o plată de 150 de lei pe zi pentru munca sa. Aproximativ 3.000 de hectare sunt cultivate cu cartofi în această zonă, rezultând o producție anuală de peste 750.000 de tone de cartofi.
Pe de altă parte, localitatea Voinești este recunoscută drept „patria merelor”. Totul se datorează stațiunii de cercetare pomicolă Voineşti. Aceasta are o istorie bogată și rezistă încă din 1950. Stațiunea se află în centrul bazinului pomicol de pe Valea Dâmboviţa.
La această stațiune se dezvoltă soluții tehnico-organizatorice pentru a îmbunătăți patrimoniul pomicol. Stațiunea se axează pe trei direcții principale: cercetare științifică, producție pomicolă și punerea în aplicare a rezultatelor propriilor cercetări în sectorul pomicol.
În 1974, Societatea de Cercetare pentru Pomicultură și Viticultură (S.C.P.P.) avea o suprafață de 627 de hectare, datorită dezvoltării intensive a plantațiilor pomicole. Cu toate acestea, în 2012, ca urmare a aplicării legilor funciare, suprafața a fost redusă semnificativ la 91,9 hectare.
Românii se pot bucura și de produsele micilor producător de zarzavaturi, din cartierul Matei Voievod, din Târgoviște. La aceștia se adaugă și cei care vând la poartă, la marginea Drumului Național 71 Târgoviște – București. Legumele colorate, așezate la marginea drumului, atrag sute de trecători.