După decizia din luna mai a Curții Constituționale a Germaniei, ce a declanșat un adevărat conflict juridic, un judecător constituțional a declarat că Bundesbank trebuie să decidă singură dacă se retrage sau nu din programul de achiziții de obligațiuni al Băncii Centrale Europene. Curtea Constituțională a Germaniei a spus în luna mai că BCE și-a depășit mandatul cu achizițiile sale de obligațiuni guvernamentale și a ordonat Bundesbank să se retragă din program.
Un judecător de la Curtea Constituţională a Germaniei a declarat duminică că decizia referitoare la eventuala retragere a Germaniei din programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene rămâne la latitudinea Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), după cum informează Reuters, citată de Agerpres.
În luna mai, Curtea Constituţională a Germaniei a decis că BCE şi-a depăşit mandatul cu achiziţiile sale de obligaţiuni guvernamentale în valoare de peste 2.000 de miliarde de euro şi a ordonat Bundesbank să se retragă din acest program, dacă BCE nu va putea dovedi în decurs de trei luni de ce este nevoie de acest program.
Cu toate acestea, Peter Huber, un judecător de la Curtea Constituţională a Germaniei, a declarat duminică pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung că el şi colegii săi nu mai sunt implicaţi în acest caz iar decizia cu privire la eventuala retragere din programul BCE este la latitudinea Băncii centrale a Germaniei.
„Bundesbank este legată de decizia noastră dar trebuie să decidă singură dacă declaraţia de motive a BCE respectă cerinţele noastre sau nu. Curtea Constituţională Federală nu mai este implicată”, a spus Peter Huber.
Conflict juridic fără precedent după decizia Curţii Constituţionale a Germaniei
Decizia din luna mai a Curţii Constituţionale a Germaniei a declanşat un conflict juridic fără precedent în condiţiile în care un tribunal naţional încearcă să îşi exercite jurisdicţia asupra unei instituţii a Uniunii Europene şi încearcă să îi restrângă cadrul de acţiune, ceea ce reprezintă un atac la independenţa BCE.
În încercarea de a ajunge la o soluţie de compromis, BCE a acceptat săptămâna trecută să ofere o serie de documente cruciale care au stat la baza deciziilor sale de politică monetară către preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, care la rândul său le poate prezenta Parlamentului şi guvernului german, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională a Germaniei.
Astrid Wallrabenstein, un judecător de la Curtea Constituţională a Germaniei, s-a declarat săptămâna trecută optimistă că se va ajunge la un acord cu privire la disputa pe tema achiziţiilor de obligaţiuni demarate de BCE.