Putini dintre cei care dispun de bani se gandesc la faptul ca ar putea sa vina o perioada mai putin fasta in viata lor. O perioada in care salvarea bunurilor agonisite din fata „furiei” portareilor reprezinta granita dintre supravietuire si disparitie.
„Supravietuirea” poate insemna si „a trait fericit pana la adanci batraneti”, in cazul in care aceea persoana pentru care vremurile negre au sosit a facut candva o serie de investitii inteligente, protejate prin lege de „furia” portareilor.
Astfel, investitia intr-o singura icoana de cateva mii sau chiar zeci de mii de dolari (icoane vechi rusesti sau grecesti imbracate in argint) sau intr-un crucifix confectionat din pietre sau metale pretioase il poate asigura pe proprietar de faptul ca niciodata nu va cunoaste saracia lucie. Si nu din motivul ca respectivele obiecte religioase ar fi facatoare de minuni si
l-ar proteja pe proprietar de astfel de „surprize”, ci datorita faptului ca legea romaneasca (mai precis Codul de procedura civila) nu permite unui creditor sa valorifice respectivul bun pentru stingerea creantei. In cazul in care exista insa mai multe obiecte de cult religios de acelasi tip (mai multe icoane, mai multe crucifixe etc.), instanta ar putea sa hotarasca in locul posesorului ce bunuri ii vor ramane si ce bunuri vor stinge creanta. Asadar, e recomandabil ca, in momentul in care este iminenta intrarea in incapacitate de plata a posesorului, acesta sa se asigure de faptul ca va ramane in proprietatea lui cea mai valoroasa dintre icoane sau cel mai valoros crucifix (pe celelalte le poate vinde).
Exisa insa si alte bunuri care pot fi pastrate de debitor. Spre exemplu, bunurile de uz personal (haine, sapun etc.) sau casnic (oale, cratiti etc.), strict necesare debitorului si familiei sale intra in aceeasi categorie a bunurilor care nu pot fi executate silit.
In plus, bunurile care servesc la exercitarea meseriei debitorului nu pot fi supuse executarii silite decat numai in lipsa altor bunuri urmaribile si numai pentru obligatii de intretinere, chirii, arenzi sau alte creante privilegiate asupra mobilelor.
Daca debitorul se ocupa cu agricultura, nu vor fi urmarite, in masura necesara continuarii lucrarilor in agricultura, inventarul agricol, inclusiv animalele de munca, furajele pentru aceste animale si semintele pentru cultura pamantului, in afara de cazul in care asupra acestor bunuri exista un drept de gaj sau privilegiu pentru garantarea creantei.
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel. Urmarirea se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
Bunurile mobile ce nu pot fi supuse urmAririi silite
· bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
· alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
· combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
· bunurile declarate neurmaribile prin alte dispozitii legale;
· alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.