Masă de lucru. Dacă timpul nu-ți permite și vrei să iei masa în zona Victoriei, Buongiorno pare a fi cea mai bună alegere pentru tine.
Lascar Catargiu este una dintre puținele artere din Capitală care aduc aminte de orașul care a fost odinioară Bucureștiul. Un bulevard cu multe clădiri care au o amprentă arhitectonică extrem de bine individualizată, un caleidoiscop de cultură și istorie care ar merita developat pe îndelete într-un viitor ghid serios al Bucureștiului.
În urmă cu 7-8 ani, un investitor destul de curajos a preluat una dintre casele impunătoare de pe Catargiu de lângă Piața Victoriei, a renovat-o ca la carte și a deschis acolo un restaurant de lux. Proiectul nu pare să-i fi reușit, mai ales pentru că spațiul util al clădirii era mult prea mare pentru un astfel de business, însă proiectul a fost preluat de un alt investitor și și-a păstrat statutul comercial.
Restaurantul care funcționează și astăzi acolo bine-merci se numește Buongiorno și pare a fi, de mai mulți ani, o alta afacere de succes a lui Dragos Petrescu, proprietarul lanțului City Grill, care mai include și alte restaurante amplasate în clădiri cu istorie îndelungată (Carul cu bere, Hanul Berarilor – "Casa Elena Lupescu" – Casa Bucur). Rețeta este cea cunoscută deja: locație cu trafic intens turistic sau de afaceri, control cât mai riguros al costurilor (logistică integrata/ economie de scară), mâncare rezonabilă (cu gust, dar fără pretenții), preturi mici, servire rapidă.
Dacă nu mă înșel, acesta este cel mai mare restaurant din lanțul Citty Grill, cu o capacitate care depășește 350 de locuri. O clădire cu patru niveluri, cu multe saloane și dependințe, care este folosită la maximum și, cel puțin la ora prânzului, devine neîncăpătoare. E limpede că majoritatea clienților sunt angajați ai marilor companii care activează în Piața Victoriei. Iar aceștia nu își doresc de la un astfel de restaurant altceva decât să mânânce un meniu complet de prânz, la un preț rezonabil și într-un interval care să nu depășeasă timpul alocat pauzei de masă. Și dacă poți să faci acest lucru într-o clădire istorică impunătoare, renovată cu multă atenție la detalii, cu atât mai bine.
Recunosc că nu sunt un fan al acestui tip de restaurant. Cred că mâncarea trebuie savurată cu fiecare ocazie, iar atunci când mănânci în oraș trebuie să fii pe deplin satisfăcut de experiența culinară căreia îi dedici o parte prețioasă din timpul tău liber și o cheltuială suplimentară. În plus, cred că un restaurant trebuie să îți acorde un spațiu intim în care să poți să mănânci și să conversezi în tihnă. Iar acest lucruri nu prea se întâmplă în restaurantele de tip “cantină”, gândite pentru a satisface necesitățile minime ale unui om mult prea grăbit sau prea ocupat ca să se mai bucure de o banală masă în oraș. Iar asta punând pe primul plan eficiența și nu experiența individuală a clientului.
La Buongiorno am luat masa cu câteva ocazii în timpul prânzului. Erau, de obicei, întâlniri “de lucru”, programate în timpul mesei din lipsă de timp. Ei bine, dacă îți lipsește timpul și Piața Victoriei îți este cumva în drum alege Buongiorno. Este suficient de mare ca să găsești o masă și fără rezervare, printr-un colț pe undeva, și are un serviciu destul de rapid, cu personal pregătit să răspundă la întrebări standard și incapabil să facă recomandări convingătoare (îmi imaginez că dacă un fast food clasic și-ar servi clienții la masă cam așa s-ar comporta ospătarii lor). Mâncarea este…accesibilă la Buongiorno. Nu pot să mă plâng de nimic, dar nici nu pot să le acord o notă mare.
Ce-am încercat și ne-a plăcut
La aperitiv puteți lua o salata Caprese (20 de lei), cu care nu poți să dai greș sau o supă cremă de legume (10 lei). La felul doi puteți mânca o pizza, însă nu e nici cea mai bună și nici cea mai ieftină din Bucuresti (25 de lei în medie). Mai degrabă puteți încerca o porție paste. Al forno, cum sunt penele cu ciuperci, mozarella și bacon (27 de lei) sau Fresca, cum sunt cele bolognese (31 de lei).
Iar dacă vreți să mâncați ceva simplu și rapid, puteți încerca un mușchiuleț de porc la grătar (25 de lei) sau un piept de pui (20 de lei). Lista de vinuri este destul de săracă. Eu aș alege un Emeritus de la Cramele Rotenberg sau un Corcova Chardonnay
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook:
Legendă:
Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5
Trattoria Buongiorno
Lascăr Catargiu nr. 56
021.317.43.63, 0722.44.67.66