Măsuri de protecție a consumatorilor vulnerabili energetic

În contextul creșterii prețurilor la energie în Europa, Guvernul României a decis să extindă schema de compensare și plafonare, ca răspuns la provocările economice cu care se confruntă cetățenii.

În mod specific, măsurile aplicabile la energia electrică vor rămâne valabile până pe 1 iulie, iar pentru gazele naturale, ajustările vor dura încă un an, până în aprilie 2026.

Aceste decizii sunt menite să protejeze consumatorii români, în special pe cei aflați în dificultate financiară din cauza creșterii costurilor de utilități.

energie eoliană
SURSA FOTO: Dreamstime

Clarificarea statutului consumatorilor vulnerabili

În acest interval, autoritățile vor clarifica statutul consumatorilor vulnerabili energetic, iar Ministerul Muncii lucrează la definirea unui sistem transparent de identificare a acestora.

Se intenționează alocarea unor resurse suplimentare pentru susținerea celor care se află în situații economice precare, un demers complex ce implică colaborarea mai multor instituții, precum ANAF, Ministerul Finanțelor și INS.

„Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ţinând cont de o realitate europeană, cu creşteri la gaz de până la 60% şi la energie electrică de 25-30%. Având în vedere acest context, extinderea este pentru trei luni de zile la energie electrică, deci nu este nicio glumă, chiar dacă azi e 1 aprilie.

Până la 1 iulie, compensarea-plafonarea rămâne exact aşa cum o ştiu românii la energie electrică. La gaz rămâne exact aşa cum ştiu românii, încă un an de zile, până la 1 aprilie 2026. La energie electrică, Ministerul Muncii şi-a asumat şi lucrăm împreună să avem o definiţie clară pentru consumatorul vulnerabil energetic şi direcţionarea sprijinului statului către acei consumatori după data de 1 iulie.

În rest, suntem pregătiţi să avem scenarii de lucru pentru ceea ce se întâmplă în plan regional, evoluţia conflictului din Ucraina, evoluţia pieţei energiei la nivel european. Nu se susţine acest scenariu al dublării sau al exploziei preţurilor.

E adevărat, trebuie să ţinem totuşi cont că avem aceleaşi preţuri plafonate de doi ani şi jumătate, poate trei ani de zile. A existat inflaţie în această ţară. Numai punând asta în calcul a rezultat anumite ajustări necesare. Astăzi, acestea sunt soluţiile la îndemână, sunt uneltele pe care le avem în trusă pe termen ceva mai lung”, a afirmat Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Provocările sistemului energetic național

Un alt aspect important pe care autoritățile îl au în vedere este flexibilizarea sistemului energetic național, care se confruntă cu provocări de adaptabilitate, mai ales în zilele cu consum redus de energie, precum weekend-urile sau sărbătorile legale.

În acest sens, se pune accentul pe investiții în tehnologii de stocare a energiei, cum sunt hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, care vor contribui la stabilizarea rețelei în momentele de vârf ale consumului.

„Am avut comunicări cu Dispeceratul Energetic Naţional. Nu este doar o provocare pentru România, e o provocare la nivel european pentru că, în general, în zilele de weekend sau cu ocazia sărbătorilor, cum sunt cele pascale, consumul este unul mai mic şi dacă se întâmplă să fie o producţie mare, bate vântul, de exemplu, sau este şi o zi însorită, atunci pot fi anumite provocări pentru un sistem care este încă destul de rigid.

De aceea avem nevoie de flexibilitate în sistem. De aceea avem nevoie de investiţii de tipul Tarniţa – Lăpuşteşti, hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, tocmai pentru a putea să beneficiem de această energie atunci când avem noi cea mai mare nevoie, adică la vârfurile de consum”, a menţionat ministrul Energiei.

Angajamentul autorităților pentru un sistem mai robust

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că România rămâne angajată în protejarea cetățenilor vulnerabili și că măsurile implementate nu doar că asigură o soluție temporară, dar contribuie la dezvoltarea unui sistem energetic mai robust pe termen lung, capabil să facă față provocărilor economice și climatice.

Vouchere pentru energie 2025

Guvernul a decis să continue distribuirea cardurilor de energie și în acest an, în ciuda provocărilor bugetare, pentru a sprijini consumatorii vulnerabili și a le asigura un acces mai ușor la resursele necesare.

Această măsură vizează ajutorarea persoanelor defavorizate în gestionarea cheltuielilor legate de facturi și utilități.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că procesul de distribuire a fondurilor va începe de azi, 1 aprilie 2025.