UPDATE: Sebastian Burduja a anunțat și concursuri în Ministerul Energiei pentru reorganizare. El a precizat că vizează eliminarea posturilor vacante, 80 aproximativ iar din 280 de posturi ocupate, între 10 şi 20%, în urma concursurilor pe care le vor susţine toţi colegii săi, vor pleca acasă.
„Noi am demarat practic săptămâna trecută un proiect de reorganizare la nivelul ministerului, durează cam două luni de zile, inclusiv adoptarea în Guvern, avizarea interministerială. Vizăm reducerea aparatului, deci eliminarea posturilor vacante, sunt în număr de 80 aproximativ şi din 280 posturi ocupate, între 10 şi 20%, în urma concursurilor pe care le vor susţine toţi colegii mei, vor pleca acasă.
O să analizăm şi fiecare structură în parte. Cred că suntem printre cele mai mici ministere din guvern şi, cu certitudine, avem cele mai mici salarii”, a anunţat ministrul.
Știrea inițială: Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, anunță restructurarea personalului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dezvăluit într-o intervenție la Antena 3 CNN că în cadrul ministerului său vor pleca aproximativ 20% dintre angajați. „Cei care nu livrează performanță să-și caute de muncă în altă parte”, a precizat Burduja, subliniind importanța eficienței și a responsabilității în instituțiile publice.
Burduja anunță reducerea cheltuielilor și desființarea posturilor vacante
În contextul reducerii cheltuielilor, Ministerul Energiei va recurge la desființarea unor posturi vacante, aproximativ 80 de locuri de muncă urmând să dispară.
„Noi (Ministerul Energiei – n.r.) suntem într-un program de reducere a cheltuielilor, vom recurge inclusiv la desființarea posturilor vacante – în jur de 80, iar din minister vor pleca până la 20% dintre colegi. Chiar dacă nu suntem un minister mare. Avem doar 280 de angajați în acest moment. Deci, față de alte ministere, suntem un minister mic.
Totuși, cred că orice instituție publică și orice companie de stat poate să îmbunătățească performanța managerială și să se descurce și cu mai puțini oameni, evident, păstrându-i pe cei buni, iar cei care nu livrează performanță să-și caute de muncă în altă parte. Inițial, în mediul privat”, a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, angajații care nu îndeplinesc cerințele de performanță vor fi înlocuiți cu personal mai eficient.
Discuțiile despre ANRE și creșterea cheltuielilor
Declarațiile ministrului Burduja au venit și în contextul discuțiilor despre Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), care a avut o creștere semnificativă a cheltuielilor în anul 2025, în ciuda măsurilor de austeritate impuse în alte sectoare publice.
Bugetul ANRE pentru 2025 crește la 262 milioane lei, față de 256 milioane lei în 2024, iar cheltuielile cu personalul ajung la 157 milioane lei, față de 153 milioane lei anul trecut. Salariile de bază rămân neschimbate, dar se adaugă sporuri și beneficii, inclusiv tichete de masă.
Fondul pentru sporurile de vechime este de 26 milioane lei, iar pentru experți externi sunt alocați 4,8 milioane lei. De asemenea, cheltuielile cu chirii cresc la 2,9 milioane lei, pentru angajații din conducere care locuiesc în alte orașe.
Bugetul ANRE a fost majorat, iar cheltuielile de personal și publicitate au crescut, ceea ce a atras critici din partea publicului și a altor oficiali.
„ANRE este în subordinea Parlamentului. Comisia de industrii este îndreptățită să ceară lămuriri inclusiv cu privire la modul în care își alcătuiește autoritatea bugetul instituțional”, a subliniat Burduja.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, despre reorganizarea instituțiilor
Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a vorbit despre comasarea unor instituții publice și reducerea cheltuielilor bugetare.
„Nu vor fi concedieri masive. Nu vor fi desființări de instituții doar de dragul de a desființa ceva. Aceste reorganizări cu siguranță ne pot duce la o reducere de 10-15% a cheltuielilor de funcționare, care ne va ajuta să ne încadrăm în ținta de 7% deficit și, cu siguranță, vom reuși să stabilizăm acest trend de finanțare a deficitului și reducere treptată a cheltuielilor de funcționare”, a spus Barna. Acesta a adăugat că procesul de reorganizare va include și plecări naturale din sistem, prin pensionări sau transferuri în sectorul privat.
Comasarea agențiilor din domeniul protecției mediului
Tanczos Barna a menționat că la începutul anului 2025 va începe procesul de comasare a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului cu agenția responsabilă de ariile protejate.
„Aș vrea să vă spun din fostul minister în care am lucrat, din Ministerul Mediului. Acolo au fost începute deja demersurile pentru comasarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului cu agenția responsabilă pentru ariile protejate. Ele se unesc, sunt deja procedurile pornite la începutul anului 2025 deja. Instituțiile vor funcționa împreună. Fiecare ministru vom găsi instituții similare.
Eu nu spun că vor fi concediați (n.r. angajații), pentru că aceste proceduri durează câteva luni de zile și în această perioadă vor fi foarte multe plecări naturale. Deci sunt pe de o parte ieșirile naturale din sistem, cei cu plecările voluntare și pensionările, plus acele persoane care văd că instituția se reorganizează, cu siguranță se vor îndrepta către mediul privat. Și eu chiar îmi doresc ca persoanele care au făcut performanță în statul român, în instituții publice, în agenții, în direcții de specialitate din ministere să facă performanță și în mediu privat.
Și companiile naționale își pot reduce cheltuielile. Sunt convins că și instituțiile care nu sunt comasate”, a precizat ministrul Finanțelor.
În cadrul acestei reorganizări, Barna a subliniat că nu vor fi concedieri masive, ci plecări naturale din sistem, ceea ce va ajuta la reducerea cheltuielilor publice.
Măsurile de austeritate, incluzând reduceri de personal și reorganizarea instituțiilor publice, sunt parte dintr-un plan guvernamental mai amplu, care vizează reducerea deficitului bugetar. Potrivit oficialilor, aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unei administrări publice eficiente și sustenabile, într-un context economic incert.