Nicușor Dan, „politicianul care a ridicat ”dușul rece” la rang de politică publică”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reaminti tuturor că unul din cinci bucureșteni nu beneficiază, în prezent, de apă caldă, pe fondul unei avarii grave produse în rețeaua de termoficare gestionată de Primăria Municipiului București (PMB). Potrivit acestuia, avaria ar fi determinat oprirea pentru trei ore a CET Grozăvești.
Politicianul a criticat decizia primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de a candida la alegerile prezidențiale, susținând că acesta ar fi abandonat problemele administrative ale Capitalei pentru o funcție mai înaltă. Conform lui, Nicușor Dan ar fi declarat anterior că are nevoie de cel puțin două mandate pentru a rezolva dificultățile Bucureștiului și s-a întrebat ce l-a determinat să-și schimbe poziția.
„Unul din cinci bucureșteni nu are astăzi apă caldă. Avaria din rețeaua de țevi a primăriei a fost ieri atât de gravă, încât a dus la oprirea pentru 3 ore a CET Grozăvești. Bătrâni, familii cu copii mici, oameni grăbiți să plece la serviciu fac, în continuare, dușuri reci. O nouă zi “normală” în București.
Nicușor Dan este politicianul care a ridicat “dușul rece” la rang de politică publică. M-am tot întrebat: de ce a intrat Nicușor Dan în cursa pentru Cotroceni, brusc, într-o seară de decembrie? Cine sau ce l-a determinat să facă asta, după ce în campanie ne spunea că mai are nevoie de minim 2 mandate să rezolve problemele Bucureștiului? De ce să nu respecți votul bucureștenilor și să fugi după altă funcție, mai înaltă, după ce ți-ai dedicat zeci de ani Capitalei? Care este, până la urmă, logica acestei candidaturi?”, a scris, joi, oficialul român pe Facebook.
Sprijinul USR-ului, o problemă pentru politica românească
Liberalul a reamintit că USR l-a susținut pe Nicușor Dan și la alegerile locale. În acest context, acțiunile edilului reprezintă o ruptură în coerența politică a opoziției, spune el.
Potrivit spuselor sale, alianța de guvernare, împreună cu reprezentanții minorităților naționale, susține un candidat comun în încercarea de a evita fragmentarea votului proeuropean în turul al doilea.
„Elena Lasconi strânsese peste 1,7 milioane voturi și era (încă este, cred) președintele USR, partidul care îl susținuse pe Nicușor Dan la locale, cu câteva luni înainte. Trădare. Coaliția de guvernare, plus minoritățile naționale, susțin un candidat comun, Crin Antonescu, singurul cu șanse să învingă în turul II candidatul izolaționismului.
Deci forțele proeuropene au lăsat orgoliile la o parte, ca să nu fragmenteze votul. Nu și Nicușor Dan. El a schimbat “România onestă” cu “Până la capăt” — pentru că totul este despre el și cariera lui, nu despre români”, a explicat liberalul.
PMB ar avea datorii de peste 1,4 miliarde de lei către ELCEN
În ceea ce privește situația financiară a administrației locale, ministrul Energiei a spus că PMB ar avea datorii de peste 1,4 miliarde lei către ELCEN, reprezentând arierate mai vechi de 90 de zile. Burduja a precizat că, la începutul mandatului lui Dan, această datorie se ridica la 170 milioane lei, sugerând o creștere de aproape zece ori.
În total, spune el, datoriile PMB s-ar apropia de 5 miliarde lei (sau 5,7 miliarde lei, în formă consolidată), ceea ce ar reprezenta aproape jumătate din bugetul orașului pe anul 2025. Ministrul Energiei a avertizat că administrația locală este, conform legislației, în criză financiară și în pragul insolvenței, ceea ce ar putea conduce la executări silite asupra patrimoniului municipal.
Potrivit spuselor sale, fonduri europene în valoare de peste 360 de milioane de euro, obținute prin Ministerul Energiei pentru modernizarea centralelor termice, ar fi puse în pericol din cauza acestor restanțe. El a atras atenția asupra stării avansate de degradare a centralelor termice construite în anii ’60 și ’70, care, în opinia sa, necesită înlocuire urgentă.
„Am avut o revelație. Dincolo de goana după funcții, Nicușor Dan candidează la președinție pentru că este pur și simplu depășit de problemele Bucureștiului. Îl prind din urmă. Și nu ne poate păcăli la nesfârșit.
Sistemul de termoficare al Capitalei este în colaps. Primăria Capitalei datorează peste 1,4 miliarde lei către ELCEN – restanțe care afectează direct cetățenii, punând în pericol investiții de peste 360 milioane euro din Fondul pentru Modernizare. Bani europeni obținuți cu greu de Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor din București. Centrale vechi din anii ’60 și ’70, care trebuie urgent înlocuite. Dacă pierdem acești bani, pierdem șansa de a reduce costurile cu întreținerea la jumătate pentru bucureșteni.
Aceste 1,4 miliarde lei sunt arierate, datorii restante de peste 90 de zile. Știți cât era datoria PMB față de ELCEN când a devenit Nicușor Dan primar, în 2020? 170 de milioane lei. O creștere de aproape 1000% (de zece ori)!
În total, Primăria are datorii care se apropie de 5 miliarde lei (consolidat, 5,7 miliarde!), adică aproape jumătate din bugetul Capitalei pe 2025. PMB este deja, pe lege, în criza financiară și foarte aproape de insolvență. Urmează haosul, mergând până la executări silite asupra patrimoniului orașului – inclusiv clădiri, terenuri, conturi.
Dar cum rămâne cu “am scos Primăria din faliment”? La fel cum e cu “am redus pierderile din sistemul de termoficare”. Două minciuni pe care Nicușor Dan le repetă obsesiv, crezând că asta le dă valoare de adevăr. Cifrele sunt în imagini. E matematică de clasa I.
În loc să caute soluții, primarul general a ales să fugă. În campanie. A abandonat administrația locală pentru campania prezidențială. Nu și-a dat demisia, dar nici nu-și mai exercită funcția, nici nu și-a delegat atribuțiile. Nicio strategie, nicio asumare, niciun rezultat. Vrea să conducă România, dar nu a fost în stare să conducă Bucureștiul. Degeaba aruncă mereu vina pe alții. Un lider caută soluții, nu vinovați.
Da, Bucureștiului i-ar fi mai bine fără Nicușor Dan, dar cu siguranță nu cu el președinte al României. Asta ar fi un duș rece pentru 20 de milioane de români.
România are nevoie de lideri care construiesc și unesc, nu de politicieni care abandonează votul românilor, cățărându-se de pe o funcție pe alta.
PS Facem toate datele publice, iar dovezile sunt în imagini. Ele spun mai multe decât 1000 de cuvinte”, a precizat oficialul român.