Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, exprimă rezerve față de preluarea E.ON Furnizare de către MVM Ungaria
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat motivele pentru care se opune achiziției companiei E.ON Furnizare de către grupul maghiar MVM. El a subliniat că există legături evidente între compania MVM și Federația Rusă, bazate pe informații publice.
Burduja a menționat, de asemenea, că MVM intenționează să vândă acțiunile achiziționate către entități din afara Uniunii Europene, ceea ce ridică îngrijorări suplimentare.
Într-un interviu acordat Digi24, ministrul a explicat că tranzacția dintre MVM și E.ON Furnizare este preliminară și că aprobarea finală depinde de Guvernul României.
Burduja a subliniat că E.ON Furnizare nu deține infrastructură critică, fiind responsabilă doar de achiziția și furnizarea de energie și gaze către consumatori, generând profit din aceste activități.
„Compania maghiară MVM a bătut palma la nivel preliminar, tranzacţia nu este finală până când Guvernul României, statul român nu o aprobă, eventual, cu E.On Furnizare şi specific Furnizare pentru că nu include o parte de reţele, de infrastructură critică.
Este, dacă vreţi, o companie care cumpără energie electrică, gaze şi ne trimite factura acasă. Şi din asta face o marjă de profit”, a afirmat ministrul Energiei.
MVM colaborează cu Gazprom pentru achiziția de gaze și are legături nucleare cu Rusia
El a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la legăturile companiei maghiare cu Federația Rusă, afirmând că MVM colaborează cu Gazprom pentru achiziția de gaze și are legături nucleare cu Rusia.
De asemenea, ministrul a atras atenția asupra valorii tranzacției, estimată la peste 200 de milioane de euro, comparativ cu alte vânzări similare din România, mult mai reduse ca preț.
Un alt aspect menționat a fost dreptul MVM de a revinde acțiunile unor entități terțe, inclusiv din afara Uniunii Europene, aspect prevăzut în contract.
„În primul rând, legăturile companiei MVM cu Federaţia Rusă, ele sunt evidente din date deschise. Cumpără, de exemplu, de la Gazprom gaz, are legături pe zona nucleară cu Federaţia Rusă.
Valoarea tranzacţiei a fost vehiculată la peste 200 de milioane de euro când o furnizare de două ori mai mică în România, anul trecut, s-a vândut cu 15 milioane de euro. Deci puteţi să puneţi dublu, triplu, dar nu se ajunge la de 10 – 12 ori mai mult.
De asemenea, faptul că în contractul pe care noi l-am analizat între MVM şi E.ON Furnizare compania maghiară îşi rezerva dreptul să vândă la rândul ei acţiunile pe care le preia unor entităţi terţe, inclusiv din afara Uniunii Europene”, a declarat Burduja duminică, 26 ianuarie.
Sebastian Burduja a atras atenția și asupra riscurilor legate de baza de date de peste trei milioane de clienți a E-ON Furnizare, subliniind că nu există garanții clare privind protecția datelor sau prevenirea utilizării abuzive a informațiilor despre consumul gospodăriilor.
Aceste rezerve vor fi analizate de Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe, un instrument care, potrivit ministrului, a blocat anterior tranzacții similare, inclusiv în alte state europene.
Burduja a subliniat existența unui precedent în Spania, unde o comisie similară a refuzat o achiziție realizată de o companie din același grup ca MVM.