Burduja, despre gazele din Marea Neagră: „Vom duce la bun sfârşit acest proiect strategic. Oricâte interese vom deranja, nu ne oprim”

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Dreamstime

Tribunalul București a decis că Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa trebuie să publice studiile ecotoxice. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, subliniază însă că această hotărâre nu afectează proiectul Neptun Deep, informațiile vehiculate fiind eronate.

Decizia recentă a Tribunalului București de a obliga Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să publice studiile ecotoxice legate de proiectul Neptun Deep a generat controverse. Greenpeace România consideră această hotărâre un pas important pentru transparență, însă Ministerul Energiei insistă că informațiile privind un impact negativ asupra proiectului sunt eronate.

Proiectul Neptun Deep, considerat strategic pentru securitatea energetică a României, își continuă implementarea conform planificării, fără a fi influențat de acest litigiu.

Burduja, decizia Tribunalului București și reacția Greenpeace

Tribunalul București a luat o decizie care obligă Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să pună la dispoziție publicului studiile ecotoxice asociate proiectului Neptun Deep.

Greenpeace România a inițiat acest proces, acuzând instituțiile de refuzuri sistematice de a comunica datele tehnice necesare obținerii avizelor de mediu pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Reprezentanții Greenpeace consideră că această hotărâre judecătorească reprezintă un pas esențial în direcția transparenței și protecției mediului.

„Instanţele au transmis un mesaj foarte clar – Administraţia Bazinală şi Institutul Grigore Antipa trebuie să acţioneze în interesul cetăţenilor români şi a mediului înconjurător. Ele nu pot ascunde informaţii de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor.

Este dreptul nostru să ştim ce substanţe chimice OMV Petrom şi Romgaz intenţionează să deverseze în Marea Neagră şi cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii al organizației.

Potrivit acestuia, cetățenii au dreptul de a ști ce substanțe chimice vor fi utilizate în cadrul proiectului și cum vor afecta ecosistemul fragil din Marea Neagră.

Poziția Ministerului Energiei: Proiectul nu este afectat

Ministerul Energiei a reacționat ferm, respingând legătura dintre litigiu și eventuale obstacole în desfășurarea proiectului.

Conform instituției, activitățile din perimetrul Neptun Deep continuă conform planului, utilizând platforma de foraj Transocean Barents.

SURSA FOTO: OMV Petrom

Într-un comunicat oficial, ministerul subliniază că această inițiativă este o prioritate strategică pentru securitatea energetică a României.

„Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, care sugerează în mod eronat existenţa unui ‘pericol major’ pentru proiectul Neptun Deep, dorim să clarificăm următoarele: litigiul menţionat în articol nu afectează în niciun fel proiectul Neptun Deep. Acesta vizează solicitări formulate în baza Legii nr. 544/2001 de către un ONG şi adresate Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Grigore Antipa.

În consecinţă, orice afirmaţie care leagă acest litigiu de ‘blocarea’ proiectului Neptun Deep este nefondată şi induce publicul în eroare; proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat. Activităţile de foraj pentru cele 10 sonde de exploatare din perimetrul Neptun Deep sunt derulate conform planificării, utilizând platforma Transocean Barents”, se menționează în comunicatul transmis de Ministerul Energiei. Proiectul urmărește dublarea producției de gaz natural a României, contribuind astfel la independența energetică a regiunii față de Rusia.

Sebastian Burduja reafirmă angajamentul pentru Neptun Deep

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj ferm în susținerea proiectului. Potrivit acestuia, Neptun Deep este esențial pentru viitorul energetic al țării și pentru întărirea independenței energetice regionale.

„Vom duce la bun sfârşit acest proiect strategic, care va dubla producţia de gaz românesc şi va susţine independenţa întregii regiuni faţă de Federaţia Rusă, un obiectiv asumat la nivel european”, a declarat oficialul.

Burduja a subliniat, de asemenea, că nu vor fi descurajați de interesele care ar putea fi deranjate de această inițiativă.

„Oricâte interese vom deranja, nu ne oprim. În joc este energia României, iar fără energie sigură şi accesibilă nu există dezvoltare, nu există viitor”, a mai adăugat ministrul.

Impactul ecologic al proiectului Neptun Deep

Conform Raportului Integrat de Mediu, exploatarea Neptun Deep va avea efecte asupra ecosistemului marin, inclusiv deversarea a peste cinci milioane de metri cubi de apă uzată în Marea Neagră, pe durata celor 20 de ani estimați de operare.

Greenpeace România a semnalat în repetate rânduri aceste riscuri, solicitând claritate cu privire la măsurile de protecție a mediului.

ONG-ul a atras atenția că lipsa accesului la informații de mediu contravine principiului transparenței, iar publicul trebuie informat corect despre impactul unor proiecte de asemenea anvergură. Astfel, Greenpeace a acționat în instanță companiile OMV Petrom, Romgaz și alte instituții implicate în avizarea proiectului.