Burduja: Dreptul românilor de a-şi produce propria energie electrică

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Primaria Bucuresti

SURSA FOTO: Facebook

Ministerul Energiei lansează o inițiativă cu impact major în ceea ce privește accesul la energia regenerabilă în România. Prin intermediul unui Grup de Lucru dedicat dezvoltării Comunităților de Energie, fiecare cetățean român va avea posibilitatea de a-și produce propria energie electrică și de a beneficia de prețuri mai mici pentru energia verde.

O nouă inițiativă pentru acces la energie electrică

Ministerul Energiei anunță lansarea unui Grup de Lucru dedicat dezvoltării Comunităților de Energie în țară și invită entitățile interesate să se alăture acestui demers, conform news.ro. Burduja a subliniat importanța acestei inițiative, descriind-o drept o oportunitate pentru fiecare român de a-și produce propria energie electrică și de a consuma energie verde la prețuri mai accesibile.

Burduja a explicat că, în cadrul acestei măsuri, a fost instituit un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România. Scopul acestui grup este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țară posibilitatea de a accesa energia regenerabilă, fie prin producerea acesteia la domiciliu, fie prin participarea la o comunitate energetică locală. Prin aceste acțiuni, se urmărește crearea unui cadru propice pentru dezvoltarea și promovarea surselor de energie verde, într-un mod care să aducă beneficii economice și sociale pentru întreaga populație.

“Lansăm o iniţiativă benefică pentru toţi cetăţenii României: dreptul de a-şi produce propria energie electrică, dar şi să consume la preţuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate. În cadrul acestei măsuri, am instituit Grupul de Lucru pentru dezvoltarea Comunităţilor de Energie în România. Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din ţara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunităţi energetice locale. Această iniţiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică şi a dependenţei noastre de sursele tradiţionale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice şi va deschide şi o nouă eră a sustenabilităţii şi autonomiei energetice pentru fiecare român”, a declarat Sebastian Burduja.

Dreptul de a produce și consuma energie verde

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestei inițiative, afirmând că este o oportunitate benefică pentru toți cetățenii României de a-și produce propria energie electrică și de a beneficia de prețuri mai mici pentru energia produsă în cadrul comunităților energetice. Cu un accent pe reducerea costurilor cu energia electrică și pe diversificarea surselor de energie, această inițiativă este menită să contribuie la reducerea sărăciei energetice și la promovarea sustenabilității și autonomiei energetice la nivel național.

Sebastian Burduja, și-a exprimat dorința pentru un sistem energetic modern și inovator, axat pe trei aspecte cheie: decarbonare, digitalizare și descentralizare. El a subliniat importanța acestor direcții în modelarea viitorului energetic al României și a încurajat toate entitățile interesate să se alăture Grupului de Lucru pentru a contribui la elaborarea unui cadru legislativ modern și flexibil care să faciliteze implementarea acestei viziuni îndrăznețe.

”Îmi doresc un sistem energetic care să atingă cei 3D: decarbonare, digitalizare, descentralizare. Încurajăm toate entităţile interesate să se alăture Grupului de Lucru şi să contribuie la crearea unui cadru legislativ modern şi flexibil, care să permită implementarea acestei viziuni îndrăzneţe pentru viitorul nostru energetic”, precizează ministrul.

Potențialul României în energie solară

Ministerul Energiei a evidențiat potențialul semnificativ al energiei solare în România, subliniind că țara beneficiază de o medie anuală de lumină solară cuprinsă între 1.900 și 2.400 de ore. Această resursă naturală bogată creează premise favorabile pentru dezvoltarea sectorului fotovoltaic în țară.

Conform unei analize efectuate de specialiștii din cadrul Ministerului Energiei, doar în București există posibilitatea de a instala până la 680.000 kW (echivalentul a 680 MW) de panouri fotovoltaice. Această capacitate de producție ar putea fi obținută prin instalarea panourilor solare pe acoperișurile neutilizate din capitală.

Potențialul de producție estimat în urma acestei analize este de aproximativ 835 milioane kWh, o cantitate semnificativă de energie electrică care ar putea fi generată anual. Această energie ar fi suficientă pentru alimentarea cu electricitate a aproximativ 695.000 de locuințe, contribuind astfel la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și la creșterea utilizării energiei regenerabile în România.

”Cu o medie de 1.900 până la 2.400 de ore anuale de lumină solară, România are un potenţial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică. În urma unei analize realizate de specialişti din Ministerul Energiei, numai în Bucureşti ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice. Pentru a obţine o astfel de putere, pe toate acoperişurile neutilizate ar putea fi instalate panouri fotovoltaice. Potenţialul de producţie este de aproape 835 milioane kWh. Energia electrică ar fi suficientă pentru aproximativ 695.000 locuinţe”, subliniază Ministerul Energiei.