Facturile nu ar trebui să crească de la 1 aprilie 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că eliminarea schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică, programată pentru 1 aprilie 2025, nu ar trebui să ducă la dublarea facturilor românilor.

Într-un interviu acordat postului Digi24, el a subliniat că guvernul lucrează la identificarea unor noi măsuri de subvenționare care să protejeze consumatorii vulnerabili și să prevină o creștere semnificativă a costurilor pentru aceștia.

Burduja a explicat că actuala schemă de plafonare, valabilă până la începutul lunii aprilie 2025, va fi înlocuită cu soluții mai direcționate, menite să sprijine în mod specific consumatorii vulnerabili – cei care au dificultăți în plata facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Ministrul a subliniat că statul român își propune ca aceste familii să nu resimtă creșteri majore ale costurilor de energie, subliniind că actualele facturi pentru un consum de sub 100 kWh pe lună se situează în jurul valorii de 45 de lei, o sumă rezonabilă pentru cei cu venituri medii și ridicate, dar care poate reprezenta o povară pentru cei cu venituri mici.

„Schema actuală este valabilă până la 1 aprilie anul viitor, noi avem acest interval de timp pentru a găsi măsuri de subvenționare a prețurilor la energie electrică și gaze naturală pentru consumatorii vulnerabili. Angajamentul nostru public este că facturile consumatorilor vulnerabili, adică acei români care nu-și permit plata acestor facturi la finalul fiecărei luni, să nu crească. Astăzi, dacă vorbim de un consum de sub 100  de kWh pe lună discutăm de o factură la curent de până la 45 de lei. Pare o sumă rezonabilă, dar în același timp suntem conștienți că în România există oameni fără posibilități și pe ei suntem datori să-i ajutăm”, spune el.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Politicile naționale trebuie să fie aliniate cerințelor europene

Ministrul a subliniat necesitatea unei ajustări a politicilor naționale pentru a se alinia cerințelor europene.

În prezent, plafonarea prețurilor la energie nu face diferențe între categoriile de consumatori, ceea ce înseamnă că atât cei cu resurse financiare, cât și cei aflați în dificultate beneficiază de aceleași măsuri.

”Schema actuală ține cont de nivelul de consum, dacă un român este dintre cei mai bogați reprezentanți ai societății și are un apartament gol în centrul Bucureștiului are același prag la factură ca un român care se chinuie cu trei copii într-un cartier sărac din țara asta și are un consum sub 100 de kWh. Această abordare la nivel european nu poate continua, Comisia Europeană a spus clar, dar ne încurajează  să găsim soluții pentru sprijinirea consumatorilor celor care sunt cu adevărat vulnerabili.”, continuă el.

Comisia Europeană a solicitat însă o abordare mai țintită, care să sprijine în special categoriile vulnerabile.

Burduja a menționat că se lucrează intens la găsirea unui mecanism de subvenționare bazat pe nivelul de venit, care să fie stabilit și aprobat până la începutul anului viitor.

„Acesta este obiectul discuțiilor tehnice pe care noi le-am început și ele urmează în perioada de până la finalul anului. Ne-am propus ca cel târziu până în luna ianuarie să avem un plan de bătaie pentru acești consumatori vulnerabili pe care să-l validăm cu instituțiile statului român, dar și la nivelul Comisiei Europene, astfel încât lucrurile de la 1 aprilie să fie foarte bine stabilite, predictibile și pentru furnizori pentru că ei trebuie să-și ajusteze sistemele informatice ca procesul de facturare să fie corect”, arată ministrul.

factura curent
SURSA FOTO: Dreamstime

Piața energetică este, în continuare, imprevizibilă

Deși guvernul speră să evite creșterea facturilor, ministrul Energiei a atras atenția că piața energetică rămâne imprevizibilă, fiind influențată de factori externi precum războiul din Ucraina, condițiile meteorologice sau fluctuațiile producției de energie regenerabilă.

„Noi ne dorim ca aceste facturi să nu crească. Sigur că nu avem un glob de cristal să știm cum va evolua piața energiei anul viitor. Ea depinde de foarte multe variabile și nu sunt toate în controlul nostru, depinde de războiul din Ucraina, de vreme pentru că anul ăsta este foarte secetos, cu hidraulicitate foarte mică, deci nu putem conta pe producția din hidrocentrale, nu a bătut nici vântul față de anul trecut, deci producția de eoliană a fost redusă. Prețul este setat de cerere versus ofertă, dacă oferta anul viitor va fi bună și atunci prețul ar putea să scadă. Noi asta ne dorim, pentru asta lucrăm  la asta muncim, dar vom ști mai multe pe măsură ce ne apropiem de primăvara următoare”, a mai spus Burduja.

Burduja a explicat că prețurile energiei sunt reglate de raportul dintre cerere și ofertă, iar guvernul monitorizează cu atenție evoluția pieței pentru a putea interveni la nevoie.

Pentru a asigura o stabilitate pe termen lung, autoritățile încurajează producătorii să încheie contracte de vânzare pe termen lung, ceea ce ar asigura predictibilitatea prețurilor.

Totodată, guvernul colaborează cu instituțiile naționale și europene pentru a implementa un nou cadru de reglementare, care să fie funcțional și clar până la începutul lunii aprilie 2025.

„Nu ar trebui să ajungem în acest scenariu și nu susțin o asemenea ipoteză. Cei care se uită doar la bursa energiei, piața zilei următoare, fac o eroare, ea este doar o poză în timp, influențată de diferiți factori. Nu ne putem uita doar la prețurile de pe bursă și să facem prezumții despre ce se va întâmpla anul viitor, nu ar fi corect. Avem tot interesul să-i încurajăm pe producători să vândă energie pe termen lung, deci inclusiv pentru anul viitor, să avem predictibilitate, și să găsim soluții pentru acei consumatori vulnerabili”, a încheiat el.