Ministrul Energiei a declarat că România şi-a asumat construirea unui sistem energetic care furnizează energie verde, ieftină şi sigură. Totodată, Sebastian Burduja spune că, în domeniul energiei, țara noastră poate fi nu doar independentă, ci chiar un vârf de lance.
Sebastian Burduja: România vrea să fumizeze energie verde ieftină și sigură
Conform unui comunicat, Sebastian Burduja a făcut declarații despre sistemul energetic din România la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, unde tema de anul acesta fiind „O politică externă fermă a României: gestionând provocările şi maximizând oportunităţile”. În cadrul întâlnirii, Burduja a făcut o serie de declarații despre sistemul energetic din țara noastră.
„I-am felicitat pe colegii noştri din întreaga lume care reuşesc să propulseze România deasupra propriei categorii de greutate pe scena internaţională. În aceste eforturi de afirmare a României, energia joacă un rol de temelie. Ţara noastră şi-a asumat construirea unui sistem energetic care furnizează energie verde, ieftină şi sigură. Unii ar spune că este o misiune imposibilă.
Noi ştim că este posibil şi am parcurs deja o parte importantă din acest drum. Energia este şansa României de a puncta, fiind credincioasă unui principiu enunţat de Vintilă I.C. Brătianu: „Prin noi înşine”. În domeniul energiei, România nu doar că poate fi independentă, dar poate fi un vârf de lance”, a declarat ministrul.
Discuții pe tema resurselor țării noastre
Potrivit sursei citate, discuţiile cu diplomaţii români s-au axat pe resursele bogate pe care le are România. Pe ambiţia de a fi una dintre primele ţări care folosesc tehnologia reactoarelor modulare mici. Pe cei 18 miliarde de euro din fonduri europene disponibili în Ministerul Energiei pentru investiţii în Energie. Și pe suportul pe care corpul diplomatic îl poate oferi în ţările unde reprezintă ţara noastră.
Altfel, în urmă cu câteva zile, Sebastian Burduja a scris pe pagina sa de socializare că țara noastră se apropie de 85% grad de umplere al depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Potrivit informațiilor oferite de ministru, este cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut.
„Ne apropiem de 85% grad de umplere al depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producția și depozitele românești (100% independenți). Avem variante și pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia).
În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsați pacăliți de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunțăm la schema de compensare-plafonare la gaze și energie electrică. Pe legislația actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiți un preț corect la factură, iar companiile românești să fie cât mai competitive”, a spus Burduja.