Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a adus clarificări importante legate de situația diviziei de furnizare a companiei E.ON din România. În urma discuțiilor cu conducerea grupului german, Burduja a explicat că nu există o decizie finală privind vânzarea acestei divizii.

Autoritățile române monitorizează atent situația, iar eventualele tranzacții vor fi analizate cu responsabilitate.

Ministrul Energiei neagă speculațiile privind o vânzare iminentă

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat că a discutat cu conducerea E.ON despre posibila vânzare a diviziei care se ocupă de furnizarea de energie și gaze din România. Acesta a menționat că nu s-a luat o decizie finală la nivelul grupului privind vânzarea diviziei respective.

Declarația a fost făcută miercuri, în cadrul unui briefing de presă, la finalul ședinței de Guvern. Ministrul a fost întrebat despre zvonurile potrivit cărora compania ungară MVM ar fi interesată să achiziționeze această parte din E.ON România.

„Am discutat şi eu cu conducerea E.ON. Au spus că nici măcar nu au luat o decizie dacă vând sau nu. Deci, am văzut anumite articole de presă. Eu le consider premature în acest moment.

Dacă vom avea o decizie finală de vânzare, staţi să câştige respectiva companie, şi cu siguranţă că vom analiza cu mare atenţie orice tranzacţie, atât noi, cât şi Consiliul Concurenţei, Comisia pentru Investiţii Străine Directe, dacă este cazul, sau alte instituţii ale statului român.(…) Haideţi să ajungem acolo şi vom vedea”, a afirmat Sebastian Burduja.

El a subliniat că, în cazul în care va exista o decizie de vânzare, aceasta va fi analizată cu mare atenție de autoritățile competente din România.

Vânzarea diviziei de furnizare nu implică infrastructura critică

Sebastian Burduja a explicat că o eventuală vânzare a diviziei de furnizare nu ar implica și infrastructura critică, ci doar partea de interacțiune comercială cu clienții.

„O companie de furnizare este ca o fabrică de facturi. Ei au nişte call-center-uri, nişte operatori, nişte calculatoare şi vă trimit dumneavoastră factura acasă. Nu gestionează reţele de distribuţie, nu gestionează infrastructură critică.”, a declarat ministrul.

El a adăugat că, momentan, nu există motive de îngrijorare legate de infrastructura critică a rețelei de distribuție.

„Este o chestiune comercială, de interacțiune cu clientul final. Asta e, ca o analiză preliminară, doar să ştim de ce ne temem şi dacă avem motive să ne temem. Dar, vă zic, nu suntem în acest scenariu. Dacă vom fi, vom vedea, dar preliminar nu putem discuta de infrastructură critică”, a mai spus Burduja.

Romgaz, potențial cumpărător pe piața de furnizare

Întrebat dacă România, prin Romgaz, ar putea cumpăra divizia de furnizare a E.ON, ministrul Burduja a declarat că Ministerul Energiei susține implicarea Romgaz pe piața de furnizare. Deși Romgaz nu acoperă în prezent această zonă, ministrul încurajează compania să ia în considerare această oportunitate.

sebastian burduja romgaz
SURSA FOTO: Facebook

„Depinde de fiecare companie în parte să-şi facă această evaluare. Eu încurajez Romgaz să se gândească inclusiv la partea de furnizare, pe care nu o acoperă în prezent. Avem precedentul: Hidroelectrica, mare producător de energie electrică, a intrat pe piaţa de furnizare, are un portofoliu mare de clienţi, a avut şi probleme în zona de facturare, a mai rezolvat din ele, dar per total cred că este un succes.

Deci, şi Romgaz, din perspectiva Ministerului Energiei, are toată susţinerea de a intra pe piaţa de furnizare, că înseamnă o achiziţie a unei companii existente, că înseamnă dezvoltarea unei capacităţi proprii, e o chestiune de oportunitate comercială. Să vedem şi cât costă”, a precizat Burduja.

El a dat exemplul Hidroelectrica, care, deși este un mare producător de energie electrică, a intrat și pe piața de furnizare, unde are acum un portofoliu larg de clienți. Ministrul consideră că Romgaz ar putea urma un model similar, fie prin achiziția unei companii existente, fie prin dezvoltarea propriei capacități.

E.ON explorează oportunități, fără decizie de vânzare

În cadrul briefingului, Burduja a reiterat că, din discuțiile avute cu reprezentanții E.ON, nu există încă o decizie la nivelul grupului privind vânzarea diviziei de furnizare din România.

„Din ceea ce am discutat cu compania E.ON, vă repet, inclusiv ieri, nu există o decizie la nivelul grupului de vânzare în acest moment. Ei explorează oportunităţi. Au făcut-o şi acum nişte ani de zile, doi-trei ani de zile.

Nu este prima dată când se gândesc la asta ca parte a unei strategii corporative de grup, din Germania. Nu are legătură strict cu cazul României, dar vom vedea, s-ar putea să nu vândă”, a explicat el.

Totodată, a subliniat că nu este vorba despre o decizie strict legată de România, ci mai degrabă de o strategie la nivel global.

La finele lunii mai, directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum, declara că grupul german analizează opțiunile pe care le are pentru divizia de furnizare din România.

„Vom explora opţiunile noastre. Până când nu vom explora opţiunile, nu vom lua o decizie, dar motivul este raportul risc/randament”, a declarat Birnbaum.