Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a clarificat, în cadrul unui interviu la Antena 3 CNN, situația legată de prețurile la energie electrică care vor urma după expirarea actualei scheme de plafonare-compensare la 1 aprilie 2025. Burduja a subliniat că ministerul are în vedere prelungirea plafonării prețurilor, în condițiile în care unele oferte recente indică tarife de până la 13 ori mai mari decât cele actuale.
Burduja: Prețurile se vor menține plafonate
Dumitru Chisăliță, reprezentant al Asociației Energia Inteligentă, a prezentat documente care arată că unele oferte de preț pentru energia electrică, aplicabile după data de 1 aprilie, ar putea ajunge până la 882 lei pe lună, comparativ cu actualele facturi de 68 de lei. Asta ar însemna că ar fi de 13 ori mai mari decât actualul preț plafonat.
În acest context, ministrul Burduja a spus că Ministerul Energiei intenționează să mențină, o perioadă, prețurile plafonate. Totodată, el a catalogat astfel de oferte drept „fantasmagorice”, sugerând că furnizorii care propun astfel de prețuri nu își doresc clienți.
„Cu tot respectul pentru domnul profesor Chițăliță, care este și consilierul meu onorific și-l apreciez foarte mult, dânsul a luat niște oferte de pe site-ul ANRE… Însă un furnizor care vine acum cu oferte fantasmagorice, de 13 ori mai mari decât prețurile actuale, este clar că nu dorește să aibă clienți în portofoliu.
Este, totuși, o piață competitivă, chiar dacă avem plafoane în vigoare și probabil că le vom avea și după 1 aprilie” a declarat ministrul Energiei.
Plafonarea prețurilor: soluție temporară pentru stabilizarea pieței
Ministerul Energiei lucrează pe un scenariu care implică prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică pentru o perioadă de trei până la șase luni.
„Scenariul de bază pe care lucrăm este o continuare a schemei de plafonare-compensare, pentru o perioadă de trei până la șase luni de zile, până când la nivel regional lucrurile se stabilizează, până când criza energetică din regiune se domolește, pentru că avem o situație complicată, gravă în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria, și în Ucraina.
Categoric, România are o datorie morală să îi ajute pe frații noștri de peste Prut. În acest context, eu sunt convins că și Comisia Europeană ne va înțelege dacă vom continua măsurile de sprijin pe o perioadă” a explicat Burduja.
De asemenea, oficialul a subliniat responsabilitatea morală a României de a sprijini țările vecine în aceste momente dificile.
În cazul în care plafonarea nu va fi extinsă pentru toți consumatorii, ministrul a menționat că o altă opțiune ar fi redirecționarea sprijinului către cei mai vulnerabili.
„Acesta este scenariul de bază. Un alt scenariu este să direcționăm mai bine sprijinul pentru românii vulnerabili, cei care, cu adevărat, nu-și permit aceste facturi.
Oricum ar fi lucrurile, cu siguranță nu îi vom lăsa pe români în bătaia vântului, iertați-mă expresia, și îi vom proteja”, a adăugat Burduja.
Impactul deciziilor Uniunii Europene asupra pieței din România
Întrebat în interviu despre decizia Uniunii Europene de a renunța la plafonarea prețurilor la gaze, Sebastian Burduja a declarat că acest lucru nu va avea consecințe negative pentru consumatorii români.
„Nu știu exact la ce vă referiți. România a asigurat o schemă de plafonare-compensare și o să o continuăm, cel mai probabil, într-o formă sau alta. Ceea ce a apărut nou pe piața gazelor este inițiativa la care și România a achiesat astăzi: să interzicem importurile de gaz natural lichefiat din Rusia în Uniunea Europeană, pentru că jumătate din exporturile ruse de gaz lichefiat în 2024 au fost în Uniunea Europeană” a spus ministrul.
Un alt subiect abordat de Burduja a fost inițiativa europeană de a interzice importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia.
„Din datele pe care le am și din ceea ce noi gestionăm la Ministerul Energiei, România are propria schemă de compensare-plafonare și o va continua pentru protecția românilor.
Nu trebuie să se sperie și nu trebuie să cadă în capcana extremiștilor care ar vrea foarte mult, probabil, să depindem de gazul rusesc, să luăm un gaz ieftin și de fapt să ne vindem libertatea, care nu are preț” a precizat oficialul.
Prețurile energiei din România rămân printre cele mai mici din UE
Sebastian Burduja a subliniat că, în prezent, românii beneficiază de unele dintre cele mai scăzute tarife la energie din Uniunea Europeană.
„ Pentru că, dincolo de un preț destul de mic la facturi, trebuie să spunem că la energie electrică plătim al 5-lea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, iar la gaz, al 4-lea cel mai mic preț… Ori, în ceea ce privește sectorul energetic, prețurile sunt destul de bune, dar au fost și predictibile…” a declarat ministrul.
Totodată, Burduja a subliniat importanța predictibilității tarifelor pentru asigurarea stabilității sectorului energetic.