Oficialul a subliniat că, în prezent, criminalii şi averile lor traversează frontierele de stat fără nici un efort şi din această cauză este foarte important ca instituţiile din toate ţările europene să aibă o bună colaborare. El a citat date potrivit cărora 70% dintre toate infracţiunile din lume au ca scop profit financiar, iar în cazul infracţiunilor săvârşite de crima organizată acest procent se ridică la 100 la sută.
Comisia bulgară pentru investigarea averilor ilicite a înaintat recent o cerere pentru confiscarea unor averi la valoare de 4,5 milioane de euro care aparţin unui membru al unui grup criminal, a declarat preşedintele comisiei, Todor Kolarov. El nu a dezvăluit însă numele persoanei respective, nici pentru ce grup criminal ar fi vorba. În luna august, comisia a cerut confiscarea unor averi de 3 milioane de euro şi a blocat alte averi în valoare de 1,5 milioane de euro, a spus Kolarov. Într-un interviu pentru cotidianul Dnevnik, el s-a declarat pentru modificări legale care să permită confiscarea averilor ilicite ale celor urmăriţi penal, chiar şi înainte ca aceştia să fie condamnaţi de instanţă.
Reţeaua CARIN a fost înfiinţată în anul 2004 şi în acest moment reuneşte instituţii şi organizaţii nonguvernamentale din 60 de ţări. Principalul obiectiv al CARIN este îmbunătăţirea cooperării între statele membre în depistarea, dovedirea şi confiscarea averilor care au rezultat din activităţi criminale.
SURSA: Agerpres