Burnout sau depresie? Care este diferența

Burnout sau depresie? Diferența dintre burnout și depresie poate fi greu de stabilit pentru că simptomele lor tind să se suprapună. Cele mai frecvente simptome sunt apatia, oboseala. Cu toate acestea, ambele afecțiuni au cauze separate și, de obicei, trebuie gestionate în moduri diferite.

Vestea bună e că există indicii care te ajută să-ți dai seama dacă suferi de depresie sau este vorba de o stare de epuizare emoțională. Iată ce ar trebui să știți despre burnout și depresie și pașii pe care îi puteți lua pentru a începe să vă simțiți mai bine.

Ce este burnout-ul?

Asociația Americană de Psihologie (APA) definește burnout-ul ca „epuizare fizică, emoțională sau mentală însoțită de scăderea motivației, scăderea performanței și atitudini negative față de sine și față de ceilalți”. Epuizarea pot varia de la o persoană la alta. Epuizarea poate arăta ca o senzație de oboseală, probleme cu somnul, dificultăți de concentrare, pierderea poftei de mâncare și observarea unor emoții în schimbare, cum ar fi furia, anxietatea și tristețea.

Aceste sentimente, care pot apărea încet, sunt rezultatul stresului prelungit, de obicei dintr-o obligație specifică, cum ar fi munca sau îngrijirea, explică Janet Bayramyan, terapeut cu sediul în Encino, CA. S-ar putea să începi să te simți nemotivat în ceea ce privește munca sau performanța s-ar putea să scadă. Burnout-ul nu este același lucru cu depresia, dar se poate transforma în depresie dacă nu reușiți să ușurați sarcina.

„Când o persoană este epuizată, sentimentele de rezistență se pot diminua. Burnout-ul poate face și ca o persoană să se simtă fără speranță și epuizată emoțional sau fizic dacă nu este îngrijită”, spune Cynthia Vejar, director de program și profesor asociat de consiliere clinică în sănătate mintală la Lebanon Valley College din Annville.

Cynthia Vejar, director de program și profesor asociat de consiliere clinică în sănătate mintală la Lebanon Valley College din Annville.
Cynthia Vejar (SURSA FOTO: Psychology Today)

Ce este depresia?

Depresia este o afecțiune de sănătate mintală care afectează starea de spirit, gândurile, comportamentele și bunăstarea generală.

„Deși oamenii folosesc termenul ”deprimat” pentru a reflecta sentimentele lor de zi cu zi, este un diagnostic formal, de la un profesionist autorizat care evaluează mai mulți factori”, spune dr. Vejar.

În timp ce simptomele depresiei arată diferit, ele pot include sentimentul de tristețe, de gol și lipsa speranței, pierderea interesului pentru activitățile care te bucurau înainte, observarea unei schimbări în tiparele de alimentație și somn și probleme mari de concentrare.

Mai mulți factori pot crește riscul de a face depresie, indiferent dacă acestea sunt genetice, biologice, sociale sau de mediu. O combinație de factori precum antecedentele familiale de depresie, afecțiunile cronice subiacente, experiențele traumatice sau evenimentele de viață stresante pot contribui la probabilitatea ca cineva să se confrunte cu simptome de depresie.

Uneori, persoanele care trăiesc cu depresie dezvoltă gânduri de sinucidere și autovătămare.

Cum le poți deosebi

În timp ce burnout-ul și depresia pot avea simptome în oglindă, există câteva diferențe de remarcat, potrivit Well and Good.

Burnout-ul vine de obicei din factori externi, cum ar fi senzația de suprasolicitare și subapreciere. Depresia, pe de altă parte, provine dintr-o varietate de factori, cum ar fi o combinație de dezechilibre hormonale, stres cronic și evenimente dureroase ale vieții.