Bursa a crescut cu 0,5% în prima parte a şedinţei de marţi, în linie cu marile pieţe europene, însă investitorii au continuat să tranzacţioneze volume reduse de acţiuni, în valoare de numai 1,5 milioane lei.
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri peste referinţă, investitorii orientându-se la tranzacţionare după evoluţia burselor externe. Deşi preţurile au revenit pe creştere după corecţiile de luni, investitorii au continuat să aibă un interes redus pentru tranzacţionare.
Astfel, lichiditatea din prima parte a zilei, de 1,5 milioane lei (394.000 de euro), este cu 17% sub valoarea cumulată a tranzacţiilor din perioada similară a şedinţei precedente, de 1,8 milioane lei (424.000 de euro).
La ora 13:00, tranzacţiile cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, erau realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,62%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,29% peste referinţă.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avut un ritm ascendent mai alert, avansând pe medie cu 1,48%.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 0,84%.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Erste (EBS) se clasau pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 713.000 de lei şi, respectiv, 283.000 de lei. Tranzacţiile cu cele două acţiuni reprezentau 64% din lichiditatea bursei.
Cel mai recent transfer cu titlurile SIF Oltenia a fost efectuat la 1,23 lei, preţ în creştere cu 1,65%, iar acţiunile Erste au urcat cu 3,48%, la 125 lei (29,35 euro). Ascensiunea mai accelerată a titlurilor băncii austriece a fost determinată de deprecierea leului în raport cu euro şi de evoluţia acestor acţiuni la bursa de la Viena, unde au urcat cu 2,7%, la 29,48 euro.
În acelaşi timp, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au revenit la preţul de la finalul şedinţei de luni, respectiv la 1,36 lei, după ce în primele minute au coborât cu 1,47%. Tranzacţiile cu aceste titluri au însumat numai 56.000 de lei.
Investitorii au realizat tranzacţii şi pe piaţa produselor structurate, în sumă de 113.000 de lei.
La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,5%, investitorii neavând o reacţie vizibilă la retrogradarea ratingului Portugaliei de către agenţia Moody’s. Ratingul a fost redus de la „Aa2” la „A1”, cu perspectivă stabilă, agenţia de evaluare financiară apreciind că forţa financiară a executivului din Portugalia va continua să slăbească pe termen mediu.
Linia ascendentă era urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1,3%.
SURSA: Mediafax