Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,71% la deschiderea şedinţei de luni, într-o piaţă în care investitorii au urmat creşterile de pe bursele externe, însă au realizat mai puţine tranzacţii decât la debutul sesiunii de vineri.
Primele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,82% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), inclusiv SIF-urile, au înregistrat variaţii mai ample, avansând în medie cu 2,5%.
Astfel, la ora 10:15 indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era în creştere cu 1,32%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,6 milioane lei (378.000 de euro), sumă cu 38% mai redusă comparativ cu rulajul de la deschiderea şedinţei precedente, de 2,6 milioane lei (613.000 de euro).
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 716.000 de lei şi, respectiv, 257.000 de lei şi au asigurat 61% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Oltenia a fost efectuată la 1,33 lei, preţ în creştere cu 3,91%, iar cotaţia acţiunilor SIF Moldova a avansat cu 3,55%, la 1,02 lei.
Pe plan extern, marile burse europene au avansat cu până la 0,5% la debutul săptămânii, urmând linia ascendentă a pieţelor din SUA şi Asia. Bursele din SUA au urcat vineri cu cel mult 1%, iar pieţele din Asia au avansat cu maximum 0,8%, investitorii fiind încurajaţi de rezultatele financiare bune ale companiilor americane şi de date solide referitoare la situaţia economică din zona euro.
Pe de altă parte, investitorii consideră că testele de rezistenţă pentru bănci efectuate în Uniunea Europeană nu au fost îndeajuns de severe. Doar şapte din cele 91 de instituţii financiare analizate nu au trecut testele, derulate în 20 de state comunitare, acestea având nevoie de capital suplimentar de 3,5 miliarde de euro. Necesarul de capital suplimentar este mai redus decât cel anticipat de pieţe, de 30-100 de miliarde de euro.
SURSA: Mediafax