Bursa a crescut uşor vineri, cu 0,73%, astfel că în această săptămână a avansat cu 3,38%, într-o piaţă în care acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au înregistrat cea mai bună evoluţie urcând cu 8,26%, după ce unii acţionari minoritari au cerut convocarea AGA pentru alegerea CA prin vot cumulativ.

Evoluţia bursei a fost în linie cu marile pieţe europene, care la finalul sesiunii de la Bucureşti avansau cu cel mult 1%. La preţuri mai mari erau tranzacţionate şi acţiunile companiilor listate pe bursele din Europa Centrală şi de Est, astfel că pieţele erau în creştere cu 0,16% – 2,72%.

Indicele general al Bursei, BET-C, se plasa la închiderea şedinţei de vineri cu 29,4% peste nivelul de la finele anului trecut. Valoarea de piaţă a companiilor listate pe piaţa de la Bucureşti a urcat astfel 69,6%, respectiv cu 31,8 miliarde lei (6,588 miliarde euro), după ce în ultima şedinţă din 2008 a fost de 45,701 miliarde lei (11,629 miliarde euro).

Unii investitori au speculat în această săptămână discuţiile privind eliminarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, ducând cotaţiile acestor acţiuni în medie cu 11,8% peste preţurile de la finalul săptămânii anterioare. Indicele BET-FI se plasează astfel cu 90,83% peste nivelul din ultima şedinţă de anul trecut.

Ordinele de cumpărare au dus în sus şi cotaţiile titlurilor companiilor din sectorul energetic, astfel că indicele BET-NG a crescut cu 6,24%. Comparativ cu preţurile de la sfârşitul anului trecut, acţiunile acestor companii sunt în creştere cu 63,42%.

SURSA: Mediafax