Bursa a crescut luni cu 1,55%, în linie cu majoritatea pieţelor din regiune, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri cu volume reduse de acţiuni, în valoare de 10 milioane lei. Cele mai multe acţiuni de la BVB au debutat la preţuri în creştere în medie cu 0,6%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat un ritm ascendent mai alert. Indicele BET-FI a urcat cu 2,06%, însă, după prima oră ascensiunea a
Bursa a crescut luni cu 1,55%, în linie cu majoritatea pieţelor din regiune, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri cu volume reduse de acţiuni, în valoare de 10 milioane lei.
Cele mai multe acţiuni de la BVB au debutat la preţuri în creştere în medie cu 0,6%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat un ritm ascendent mai alert. Indicele BET-FI a urcat cu 2,06%, însă, după prima oră ascensiunea acţiunilor SIF-urilor s-a temperat la aproape 1%, odată cu trecerea pe scădere a burselor vest-europene.
Deşi bursele mature au înregistrat corecţii uşoare, piaţa locală s-a menţinut pe creştere până la închidere, la fel ca majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est. Ascensiunea pieţei locale a venit însă pe fondul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu 1,8%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 1,69% peste referinţă.
Linia pieţei a fost urmată şi de titlurile companiilor din sectorul energetic, ale căror cotaţii au avansat în medie cu 1,68%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care înglobează primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în creştere cu 1,7%.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 10 milioane lei (2,3 milioane euro), sumă cu 7% mai redusă decât rulajul de vineri, de 10,7 milioane lei (2,5 milioane euro).
Totodată, au fost tranzacţionate şi contracte futures cu activ suport pe cursul de schimb leu/euro şi produse structurate în valoare cumulată de 786.000 de lei (190.000 de euro).
La închiderea şedinţei au fost înregistrate în sistemul BVB rezultatele ofertei publice iniţiale derulate de Intercapital Investment Management pentru fondul de investiţii iFond Financial România, în valoare cumulată de peste 8 milioane lei (1,9 milioane euro). Astfel, lichiditatea totală a bursei a fost de 18,8 milioane lei (4,4 milioane euro).
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) s-au poziţionat pe primele două locuri în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 2,7 milioane lei şi, respectiv, 1,3 milioane lei. Rulajul cumulat al celor două titluri a reprezentat 41% din lichiditatea pieţei principale. Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a avansat cu 1,45%, la 1,4 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Moldova a fost efectuată la 1,07 lei, preţ în creştere cu 1,9%.
Pe plan extern, la închiderea şedinţei de la Bucureşti pieţele mature din Europa erau în scădere cu până la 1,2%, în timp ce majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 0,7%. Pieţele din Croaţia, Rusia şi Bulgaria înregistrau, însă, corecţii cuprinse între 0,2% şi 1%.
SURSA: Mediafax