Bursa a scăzut vineri cu 3,07%, după numai două şedinţe de creştere, influenţată de declinul burselor externe după publicarea unor indicatori privind economia SUA, astfel că raportat la nivelul de la finalul săptămânii anterioare, indicele general al BVB, BET-C, este cu 2,71% mai jos.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de joi, în condiţiile în care în piaţă au fost prezenţi puţini investitori. Cei care au vrut să vândă au fost nevoiţi să reducă preţurile sub valorile de joi pentru a găsi contraparte.

În ultima oră a şedinţei de la BVB, în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare, după publicarea unor indicatori economici în SUA, care au fost sub estimări. Piaţa americană a muncii a înregistrat în luna mai cea mai mare creştere din ultimii zece ani, susţinută de recrutările publice pentru recensământul populaţiei, dar angajările din sectorul privat au scăzut puternic, companiile preferând să extindă programul de lucru decât să creeze posturi.

Informaţiile din SUA au dus semnificativ în jos piaţa futures din această ţară şi au readus pe scădere şi bursele mature din Europa.

Pe piaţa locală, anterior publicării informaţiilor din SUA indicele general al bursei era în scădere cu 1,8%, dar după ora 15:30 corecţia s-a accelerat la 3% în numai 10 minute. Variaţiile au fost mai vizibile în special pe acţiunile SIF-urilor, unde ordinele de vânzare au amplificat declinul indicelui BET-FI la aproape 5%, de la 2,8%.

Ulterior, corecţiile s-au temperat uşor, însă pentru scurt timp.

Astfel, ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 3,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au împins indicele BET-NG cu 2,16% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Declinul a fost mai vizibil în cazul acţiunilor celor cinci SIF-uri, care au căzut pe medie cu 4,85%.

În acest context, indiciele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a coborât cu 3,88%.

Lichiditatea bursei a fost de peste două ori mai redusă comparativ cu rulajul din şedinţa de joi, de 35,8 milioane lei (8,5 milioane euro).

SURSA: Mediafax