Bursa a coborât luni cu 1%, pe cea mai redusă lichiditate din mai, lună în care indicele general, BET-C, a coborât, cu 14%, cel mai sever declin din ultimul an şi trei luni, după ce în aprilie a scăzut cu 2,4%.

În luna februarie a anului trecut bursa a scăzut cu 17,61%, însă din luna martie 2009 piaţa s-a înscris pe o linie puternică de revenire, ca urmare a schimbării percepţiei investitorilor.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis şedinţa de luni la preţuri în scădere în medie cu 1%, investitorii fiind prudenţi la tranzacţionare ca urmare a faptului că luni cele mai importante burse externe, respectiv cele din SUA şi Marea Britanie sunt închise, pentru celebrarea unor sărbători.

Puţinii vânzătorii care au tranzacţionat au fost nevoiţi să reducă preţurile vizibil pentru a-şi găsi contraparte, astfel că punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 15:00, când cotaţiile erau în scădere în medie cu 3,23%.

Spre finalul zilei, odată cu introducerea mai multor ordine de cumpărare, preţurile şi-au temperat declinul, majoritatea acţiunilor revenind la cotaţii în imediata apropiere a valorilor de vineri.

Totuşi, ultimele operaţiuni au dus indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,81% sub referinţă, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu numai 0,32%.

Cotaţiile acţiunilor companiilor din sectorul energetic au pierdut pe medie 0,91% din valorile de vineri.

Astfel, la finalul şedinţei indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 0,74% sub nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

SURSA: Mediafax