Pierderi Cotatiile actiunilor au scazut la fiecare arestare sau cearta intre proprietari

Intr-un mediu economic dominat de framantari si scandaluri, era greu ca Bursa sa scape de influenta nefasta a acestor evenimente. In afara crizelor generalizate din anii ‘90 ale pietei de capital, mediul bursier a mai avut de suferit si de pe urma scandalurilor in care au fost implicati, de-a lungul timpului, diversi emitenti.




E greu de dat un verdict general in ceea ce priveste impactul pe care
l-au avut problemele emitentilor asupra evolutiei Bursei, si chiar asupra pretului actiunilor in cauza. Uneori, efectul a fost rapid si evident, alteori, nici nu s-a simtit. Mai ales pe o piata cum e cea romaneasca, unde valorile mici tranzactionate fac, in cazul multor actiuni, ca orice investitor mai mare sa poata intoarce pretul pe toate partile, dupa bunul plac.


Cele mai multe sectoare prezente la BVB si Rasdaq au avut parte, prin intermediul companiilor care le compun, de cel putin un scandal in ultimii doi-trei ani. Exceleaza, cel putin la prima vedere, sectorul energetic. Petrom si, mai ales, Rompetrol Rafinare, au tinut capul de afis perioade importante de timp, iar controversele in care au fost implicate au avut un impact puternic asupra Bursei. La polul opus, bancile au reusit sa se fereasca de scandaluri mai mult decat alte domenii. Poate doar ordonanta de preluare la AVAS a datoriei Prisma catre BRD, respinsa de Parlament la inceputul lui 2005, sa fi fost o problema. Insa atunci a fost vorba de ceva minor, nesemnificativ.
“Un scandal influenteaza intotdeauna in rau o actiune”, spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest. “Cu cat e mai consistent, cu atat efectul asupra pretului respectivei actiuni e mai mare si mai indelungat. In cazul Rompetrol Well Services, spre exemplu, desi compania merge foarte bine, pretul actiunilor nu creste, din cauza problemelor pe care le are actionarul majoritar”, completeaza el.


Nici piata Rasdaq nu a scapat de astfel de probleme. Companiile de asigurari Astra si Asirom, spre exemplu, au fost in anul 2005 protagonistele unor ciocniri puternice intre actionari. In primul caz, SIF Banat-Crisana a contestat vanzarea de catre actionarul majoritar Dan Adamescu a unui pachet de actiuni in valoare de 10 milioane de euro catre austriecii de la Uniqa. La Asirom, Interagro si QVT Fund s-au batut pe un loc in Consiliul de Administratie, primii fiind la un pas sa delisteze compania de pe piata de capital.


Tot raul spre bine, insa. “Situatia de la noi e luata foarte in tragic”, afirma Nicolae Ghergus. “In comparatie cu alte tari, nu stam atat de rau. Nu am avut, pana acum, nici un scandal cu implicarea directa a emitentilor, ci doar a actionarilor acestora. In Statele Unite sau in vestul Europei, au fost companii care au avut probleme mai mari, din care
s-au furat bani multi, iar acest lucru le-a afectat puternic. La noi, scandalurile nu au erodat pana acum rezultatele financiare ale emitentilor”, explica Ghergus.

 continuare