Aproape toţi indicii bursei au închis pe plus. Indicele compozit BET-C, care descrie evoluţia pieţei per ansamblu fără SIF-uri, s-a apreciat cu 1,28%, până la 3.398 puncte, în vreme ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat o creştere similară, de 1,25%, până la 5.719 puncte.
Singurul indice care la final afişa o cotaţie sub cea din şedinţa precedentă a fost BET-FI, cel care descrie evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea per ansamblu. Acesta a coborât cu 0,58%, până la 23.347 puncte, tras în jos exclusiv de SIF Muntenia (SIF4), care a încheiat în scădere cu aproape 12%, până la cotaţia de 0,7190 lei.
Toate celelalte acţiuni din componenţa BET-FI au crescut în sesiunea de vineri. Scăderea puternică a SIF Muntenia a venit ca reacţie a investitorilor la pierderea de 4 milioane lei înregistrată de societate pe primul trimestru şi pe fondul datei ex-dividend.
În această dimineaţă, INS a publicat datele semnal despre PIB-ul din primul trimestru din 2011, care indică o creştere cu 0,6% faţă de trimestrul precedent şi cu 0,3% faţă de perioada similară din 2010, pe serie ajustată sezonier. Pe serie bruta, PIB-ul din trim. I a fost cu 1,6% peste cel de în urmă cu un an.
“Rezultatele macro de pe plan local şi creşterile de pe pieţele externe cred că au ajutat bursa de la Bucureşti să se oprească din scăderile înregistrate în ultimele zile. Lichiditatea a fost mică, aşa ca pentru o şedinţă de sfârşit de săptămână”, spune Adi Lupşan, directorul general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest.
În fiecare din primele 4 ședințe ale acestei săptămâni, piața locală de acțiuni înregistrat scăderi, cu circa 2,5% cumulat.
Lichiditatea pieţei de acţiuni s-a cifrat la aproape 26 milioane lei (6,3 milioane euro), în scădere cu 60% faţă de şedinţa de joi, când s-a ridicat la 64,7 milioane lei.
Cele mai lichide acţiuni au fost Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 12,2 milioane lei, acestea crescând cu 1,71%, până la cotaţia de 0,5340 lei. În topul valorii tranzacţionate au urmat titlurile SIF Muntenia (SIF4), cu schimburi de 2,65 milioane lei. Podiumul lichidităţii a fost completat de acţiunile Banca Transilvania (TLV), cu 1,9 milioane lei, acestea încheind în urcare cu mai mult de 1%, până la 1,5190 lei.