Ordinele masive de vânzare introduse vineri în sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au determinat scăderea indicelui general al pieţei, BET-C, cu 4,51%, în timp ce SIF-urile au pierdut 9,41%, rulajul pieţei ridicându-se la 56,87 milioane de lei (13,28 milioane de euro), maximul ultimei luni.

O lichiditate mai ridicată decât cea de vineri a fost înregistrată în şedinţa din 25 mai, când rulajul s-a situat la 67,9 milioane de lei.

Cotaţiile au scăzut treptat după ce judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că dispoziţiile articolului 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, la fel şi articolul 9 referitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată. Decizia CC ar putea avea ca efect amânarea acordării următoarei tranşe de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.

Pe parcursul şedinţei, SIF-urile au consemnat o corecţie maximă de 10,16%, în jurul orei 16:00.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, a închis şedinţa de vineri în scădere cu 4,84%, în timp ce indicele extins, BET-XT, care reflectă tendinţa primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a coborât cu 6,27%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic, a căror evoluţie este urmărită de indicele BET-NG, au scăzut, în medie, cu 3,46%, cea mai redusă corecţie din piaţă.
Cele mai lichide acţiuni au fost cele ale SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 19,89 milioane de lei, acoperind 35% din rulajul pieţei. Acestea au fost urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu transferuri de 8,54 milioane de lei şi, respectiv, 5,74 milioane de lei.

SURSA: Mediafax