Bursa a scăzut marţi cu 0,5%, înregistrând a doua şedinţă consecutivă de corecţii, într-o piaţă în care investitorii au avut un interes redus pentru tranzacţionare, realizând operaţiuni de numai 5,7 milioane lei.
În această săptămână, indicele general al bursei, BET-C, a coborât cumulat cu 1,45%.
Cele mai multe acţiuni de la BVB au avut variaţii nesemnificative la deschidere, iar după prima jumătate de oră puţinii vânzători prezenţi în piaţă au fost nevoiţi să reducă uşor preţurile pentru a-şi găsi contraparte, chiar dacă ordinele erau pentru volume reduse de titluri.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,74%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub referinţă.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat variaţii mai ample, coborând în medie cu 1,7%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 1,04%.
Rulajul pieţei acţiunilor, de numai 5,7 milioane lei (1,3 milioane euro), a fost cu puţin sub lichiditatea de luni, de 5,9 milioane lei (1,4 milioane euro).
Totodată, investitorii au tranzacţionat şi contracte futures pe cursul de schimb leu/euro, unităţi de fond şi produse structurate, astfel că rulajul total al bursei a fost de 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro). Suma este cu 38% mai redusă faţă de valoarea de luni, de 10 milioane lei (2,3 milioane euro).
„În piaţă interesul este aproape zero, este vacanţă şi pentru brokeri şi pentru investitori”, a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide, cu tranzacţii de 2,1 milioane lei, şi au asigurat 38% din rulajul pieţei principale. Ultima operaţiune cu aceste titluri a fost efectuată la 1,23 lei, preţ cu 1,6% mai redus faţă de referinţă.
Pe site-ul CNVM a fost publicată marţi o ordonanţă prin care Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia este obligat să convoace o AGA în care acţionarii să decidă dacă îl menţin pe Dinel Staicu în funcţia de preşedinte CA al societăţii ca urmare a condamnării acestuia la patru ani de închisoare. Acţionarii trebuie să decidă şi dacă menţin în funcţie şi pe alt membru în CA, Carmen Ioana Popescu, inculpată alături de Staicu în alt proces.
„Nu cred că interesul pentru acţiunile SIF Oltenia a fost influenţat de Ordonanţa CNVM, probabil că sunt doar câţiva speculatori care au încercat să profite de această ştire. Oricum, pe SIF Oltenia se fac cele mai multe tranzacţii pentru că este cea mai lichidă actiune de la BVB şi Sibex, ca derivată. Ordonanţa CNVM pentru SIF Oltenia este ceva normal. Oricum, şi dacă va fi AGA nu cred că Dinel Staicu va fi schimbat, aşa ceva se va putea întâmpla doar dacă sentinţa va rămâne definitivă şi irevocabilă, ceea ce nu cred că se va întâmpla prea curând”, a mai spus Dragolea.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%, traiectoria fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,8%.
SURSA: Mediafax