În timp ce indicii americani au deschis în scădere cu circa 1,5%, indicii de la București au trecut rapid în zona negativă, mai exact în ultimul sfert de oră de tranzacționare. Indicele BET a finalizat prima ședință a săptămânii cu un minus de 0,56% ajungând la 5.900 de puncte, indicele compozit BET-C cu o scădere de 0,66% până la 3,509 puncte, iar indicele SIFurilor BET-Fi cu o depreciere mult mai mare, de 2,17% până la 25.502 puncte.
Reducerea perspectivelor economiei SUA se va traduce printr-un nou val de aversiune la risc din partea investitorilor, care va afecta cel mai mult piețele emergente. Inclusiv monedele naționale ale acestor piețe ar trebui să se deprecieze, în tandem cu o nouă scădere a dolarului față de euro și de yen.
Prima sesiune de tranzacționare a săptămânii de la BVB a însumat 8,15 milioane euro, însă 1,36 milioane euro au reprezentat tranzacții cu obligațiuni. Astăzi a început și tranzacționare primei emisiuni de titluri de stat de tip benchmark din acest an emise de Ministerul Finanțelor Publice. Numărul titlurilor scpase la vânzare este de 50.000, cu o valoare nominală de 10.000 lei, iar data scadenței este 25.10 2014. Rata cuponului este de 6,25%,
Tranzacțiile cu acțiuni au însumat 6,57 milioane euro, mult sub media din acest an, de circa 11 milioane euro. Acțiunile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai tranzacțioate, cu o valoare totală de 9,6 milioane lei. Cotația FP a coborât cu 0,34% până la 0,5840 lei pe acțiune.
Moenda națională nu a prins anunțul S&P în sesiunea de tranzacționare interbancară, drept pentru care s-a apreciat ușor, la cursul BNR, față de euro, până la 4,086 lei pe euro, și a coborât puțin față de dolar, până la 2,852 lei pe dolar. După cum arată ședința de forex, mâine leul se va deprecia față de principalele valute, trendul fiind inversat în acest moment față de începutul zilei.