Data de 1 decembrie nu a consemnat, anul acesta, doar ziua naţională a României, ci şi un eveniment important pentru Bursa de Valori Bucureşti. În urmă cu 125 de ani, la 1 decembrie 1882, a fost înfiinţată, prin Înalt Decret Regal, Bursa din Bucureşti, după ce, cu un an şi jumătate înainte, fusese adoptată „Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri“. Dacă în primii ani de existenţă tranzacţiile aveau loc în caf
Data de 1 decembrie nu a consemnat, anul acesta, doar ziua naţională a României, ci şi un eveniment important pentru Bursa de Valori Bucureşti.
În urmă cu 125 de ani, la 1 decembrie 1882, a fost înfiinţată, prin Înalt Decret Regal, Bursa din Bucureşti, după ce, cu un an şi jumătate înainte, fusese adoptată „Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri“.
Dacă în primii ani de existenţă tranzacţiile aveau loc în cafenele sau chiar pe stradă, anul 1904 a consemnat şi inaugurarea primului sediu al instituţiei, în locul unde actualmente funcţionează Biblioteca Naţională a României.
Cea mai prolifică perioadă din istoria bursei a fost între anii 1934 şi 1940, cu precădere în 1939, când instituţia era considerată cea mai importantă din întreaga regiune şi când s-a atins şi valoarea maximă a operaţiunilor bursiere.
Aniversarea celor 125 de ani de la înfiinţarea Bursei a fost marcată de mai multe evenimente organizate de BVB, dar şi de un dineu oficial oferit de Casa Regală a României.
Printre invitaţii care au participat la evenimentele organizate de Bursa de Valori Bucureşti cu ocazia acestei aniversări s-au numărat şi reprezentanţi ai unor instituţii de marcă în domeniul pieţei de capital globale, între care OMX, Deutsche Borse, Bursa din Tokyo, Bursa din Belgrad, Euronext, Bursa din Zagreb, cea din Istanbul, Bursa Elenă, Bursa din Viena, Federaţia Euro-Asiatică a Burselor de Valori (FEAS).
Deşi continuatoarea Bursei înfiinţate în 1882 nu a reuşit să mai atingă, în cei 12 ani de la reînfiinţare, performanţele acesteia, aşteptările oficialilor BVB pentru viitor sunt optimiste. În afară de instrumentele introduse de bursă în ultimul an, printre care instrumentele derivate, drepturile de alocare şi tranzacţiile în marjă, de la care se aşteaptă o dezvoltare în perioada următoare, planurile de viitor mai includ şi vânzări în lipsă, împrumuturi de acţiuni, interacţiunea sistemului tehnic al BVB cu cele ale altor instituţii similare din Europa, şi extinderea utilizării conturilor de tip „nominee“.
De asemenea, în contextul actual pe plan global, marcat de consolidarea pieţelor de capital, este de aşteptat ca şi BVB să fie inclusă în această tendinţă şi să găsească, în următorii ani, un partener important alături de care să îşi continue dezvoltarea.
«Suntem mândri că suntem continuatorii vechii burse.»
Stere Farmache, director general BVB