Bursa a crescut joi cu 1,24% şi a recuperat astfel o parte din corecţia, de 1,8%, înregistrată miercuri, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), SIF Oltenia (SIF5) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au acoperit 55% din rulajul de 11,9 milioane lei.

Evoluţia pieţei a fost contrară cu corecţiile înregistrate de marile burse europene, care au scăzut cu până la 0,43%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au avansat cu cel mult 1,43%, în timp ce bursele din Bulgaria şi Croaţia au scăzut cu 0,81% şi, respectiv, 0,45%.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost efectuate la preţuri în medie cu 1,97% mai mari faţă de referinţă, iar cotaţiile titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avansat cu 0,79%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au fost tranzacţionate la preţuri foarte apropiate de referinţă, astfel că indicele BET-NG a încheiat ziua în creştere nesemnificativă, de 0,15%.

În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, s-a plasat cu 1,76% peste nivelul de miercuri.

Valoarea cumulată a tranzacţiilor, de 11,9 milioane lei (2,8 milioane euro), a fost de două ori mai redusă comparativ cu rulajul şedinţei precedente, de 24,3 milioane lei (5,7 milioane euro).

Acţiunile Băncii Transilvania, SIF Oltenia şi BRD au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu un rulaj cumulat de 6,5 milioane lei, valoare care a reprezentat 55% din lichiditatea Bursei.

SURSA: Mediafax