Daca pe data de 24 aprilie profitul realizat de investitia in actiuni era de 23, 4 milioane de lei, pe 30 aprilie, acesta urcase la 43,4 milioane de lei, crestere de 85% in sapte zile. Performanta se datoreaza aprecierii puternice a opt titluri din cele zece cuprinse in portofoliu. Campioane sunt actiunile SIF 1 Banat-Crisana, care au crescut de la 1.980 lei la 2.550 lei, adica o crestere saptamanala de 22,4%. Aproape cu 20% au crescut si actiunile SIF 3 Transilvania, restul de sase titluri avan
Daca pe data de 24 aprilie profitul realizat de investitia in actiuni era de 23, 4 milioane de lei, pe 30 aprilie, acesta urcase la 43,4 milioane de lei, crestere de 85% in sapte zile. Performanta se datoreaza aprecierii puternice a opt titluri din cele zece cuprinse in portofoliu. Campioane sunt actiunile SIF 1 Banat-Crisana, care au crescut de la 1.980 lei la 2.550 lei, adica o crestere saptamanala de 22,4%. Aproape cu 20% au crescut si actiunile SIF 3 Transilvania, restul de sase titluri avand cresteri mai „modeste”, cuprinse intre 7,18% si 17%.
Cele mai mici cresteri au fost consemnate pentru Azomures si Compa Sibiu. Este una dintre putinele saptamani in care toate actiunile au urcat, fara a se inregistra scaderi.
Luna aprilie a stabilit un record greu de depasit in domeniul pietei de capital. Intr-o perioada ce survine imediat dupa adunarile generale ale societatilor care au distribuit dividendele anului trecut, pretul actiunilor a depasit, in medie cu 44%, valoarea inregistrata la inceputul anului – estimare realizata pentru actiunile detinute in portofoliu, care sunt si cele mai lichide titluri de la bursa. La aceasta valoare a profitului se adauga castigurile suplimentare date de dividendele si actiunile gratuite, pe care le-au acordat toate cele zece societati.
In aceste conditii este explicabil ca fondurile mutuale, care au investit cote importante din activul lor net pe piata de capital, sa aiba cresteri situate mult peste cea a fondurilor monetare. In ultima saptamana, fondurile Intercapital si Napoca au inregistrat cresteri saptamanale de 5,98%, respectiv 5,19%, de zece ori mai mari decat randamentele certificatelor de trezorerie, care sunt in medie de 0,5% pe saptamana. Fondul Oportunitati Nationale, care a investit in ultima vreme in titluri cotate la BVB, a avut si el o crestere buna, de 1,42%.
Pe fondul acestor cresteri, dobanzile acordate de bancile comercial pentru depozitele in lei constituite la termen continua sa se mentina pe un trend descrescator, asemanator cu cel al dobanzilor bonificate pentru titlurile de stat.
Randamentul unui plasament de 100.000.000 lei de la iceputul anului (lei)
Depozit bancar 10.520.548
Portofoliul de actiuni 43.372.958
Certificate de trezorerie 10.520.548
Fond mutual 20.940.000
Curs leu/dolar 4.515.625
Cea mai buna crestere saptamanala a avut unitatea de fond Intercapital, 5,98%, crestere datorata actiunilor cotate detinute in portofoliu. De altfel, cresteri peste medie au avut si celelalte doua fonduri care au investit pe piata de capital: Napoca cu 5,19% si Oportunitati Nationale cu 1,42%. Fata de inceputul anului, cea mai mare crestere a avut Napoca, urmat de fondurile Intercapital si Transilvania, biletele la ordin emise de ultimele doua asigurandu-le randamente foarte bune. Titlurile Intercapital vor creste mai rapid in perioada imediat urmatoare, o data cu inregistrarea dividendelor si actiunilor gratuite in totalul activelor proprii.
Dupa cum era de anticipat, dobanzile la noile emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie vor fi mai mici decat cele anterioare. Astfel, pentru emisiunea in lei cu scadenta la 90 de zile dobanda este de 28% pe an, cu un procent mai mica decat precedenta. Pentru emisiunea cu scadenta la 180 de zile, dobanda este de 29% pe an, in scadere tot cu un procent. In perioada imediat urmatoare punerii in vanzare pentru populatie a certificatelor de trezorerie, bancile comerciale vor micsora la randul lor ofertele actuale, care se situeaza in prezent la 29% pe an pentru depozitele la termenul de 3 luni si 30% pe an pentru cele cu scadenta la 6 luni. Subscriptia pentru cele doua emisiuni de certificate de trezorerie va avea loc in perioada 7 – 31 mai, valoarea nominala a acestora fiind de un milion de lei, tiparite sub forma unor certificate de 1, 5, 10, 20, 50 si 100 milioane lei.
Totodata, in perioada 13 – 16 mai are loc subscriptia pentru certificate de trezorerie cu dobanda in valuta, pentru populatie. Scadenta acestora este de 364 zile, valoarea nominala individuala fiind de 1.000 dolari. Dobanda acestora este 5% pe an, cea mai mare existenta in prezent pe piata.
Dobanzile oferite de banci pentru depozitele in valuta continua sa fie neatractive (maximum 4,5% pe an la euro si cel mult 3,5% pe an la dolari). Ceva mai ridicate sunt dobanzile bonificate la certificatele de depozit nominative (4,8% p.a. la euro si 4,25% p.a. la dolari). Fata de dobanzile bancare, certificatele de trezorerie au avantajul ca sunt scutite de impozitul de 1%, retinut de stat.
Dupa reducerile efectuate saptamana trecuta, pentru nivelul maxim, de la 28% p.a., la 27,5 p.a., dobanzile s-au stabilizat la acest nivel. La termenul de o luna se constata o uniformitate a ofertelor cu mici variatii, dobanzile bonificate inscriindu-se intre 27,5% si 26% pe an. Urmatorul semnal este dat de noile emisiuni la titluri de stat, care va determina scaderi ale dobanzilor.
Dobanzile s-au stabilizat pentru moment si la acest termen, oferta inscriindu-se intre 28% si 29% pe an, diferenta intre primele sase oferte scazand de la doua procente saptamana trecuta, la un singur procent. Un plasament mai avantajos este in certificatele nominative de depozit Alpha Bank (garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare), cu 32% pe an.
Ratele dobanzilor pe sase luni nu au suferit modificari fata de valorile inregistrate saptamana trecuta. Intre cele mai bune oferte, diferenta este de un singur procent. Si la acest termen, o varianta mai rentabila de plasament este certificatul de depozit nominativ emis de Alpha Bank, dobanda fiind de 32% pe an. Dobanda maxima este echivalenta cu cea a titlurilor de stat.
Cresterea cotatiilor la Bursa de Valori a transformat portofoliul de actiuni din cel mai slab plasament pana in luna martie, in cea mai profitabila investitie. Randamentul dat exclusiv de diferenta preturilor actiunilor fata de inceputul anului corespunde unei dobanzi de 200% pe an. In momentul in care se vor stabili datele cand vor fi distribuite si actiunile atribuite cu titlu gratuit la cele doua banci, plus suma dividendelor acordate de celelalte societati din portofoliu, castigul va depasi si cele mai optimiste asteptari.
Intr-o singura saptamana, actiunile SIF 1 Banat-Crisana s-au apreciat cu 22,35%, si ale SIF 4, care a avut cea mai mica crestere dintre cele cinci societati de investitii, cu 14%. SNP Petrom este o alta campioana, crescand intr-o saptamana cu 17%. Analistii pietei bursiere anticipeaza noi cresteri, chiar daca nu atat de spectaculoase ca pana in prezent. Singurele actiuni care nu au recuperat inca handicapul fata de inceputul anului sunt cele apartinand celor doua banci, dar ele recupereaza rapid terenul pierdut.