Banii pe care îi punem deoparte pentru „zile negre“ sau pentru pensie nu trebuie să stea degeaba, ci trebuie să producă. Unul dintre locurile în care pot avea randamente foarte bune este la bursa de valori, iar deschiderea unui cont de tranzacționare este primul pas.
Randamentele anuale de două cifre din ultimii ani ar fi trebuit să facă Bursa de Valori București (BVB) mult mai atractivă pentru investitorii mici, care nu au prea multe alternative de economisire profitabile în condițiile în care depozitele bancare, cele mai utilizate metode de păstrare a banilor, au dobânzi foarte mici sau chiar real negative. Din păcate, criza din 2007-2008 când mulți investitori mici și-au pierdut sume importante de bani și impresia că deschiderea unui cont de tranzacționare este un lucru foarte complicat sunt motivele pentru care mulți oameni încă se feresc de piața de capital.
În prezent, deschiderea unui cont de tranzacționare nu este mai complicată decât cea pentru un cont bancar sau instituirea unui depozit la termen. Orice investitor care dorește să intre pe piețele BVB are nevoie de un cont la un intermediar (brokeri), adică o societate de servicii de investiții financiare (SSIF), care este autorizată să efectueze tranzacții cu instrumente listate de instituțiile de profil. Lista brokerilor autorizați este disponibilă la Autoritatea de Supraveghere Financiară și ar fi bine să fie consultată înainte de a semna vreun contract.
Și notorietatea sau mărimea brokerilor poate fi luată în calcul; de cele mai multe ori intermediarii cu mulți clienți și cu valori mari ale tranzacțiilor efectuate au comisioane mai atractive și au persoane autorizate cu care investitorii rămân în contact pe toată perioada de desfășurare a contractului. Comisioanele percepute sunt, de asemenea, importante, mai ales pentru investitorii care realizează tranzacții de valoarea redusă. Cele mai mici comisioane sunt de 0,3% din valoarea tranzacției, dar aceasta doar în cazul unor oferte speciale sau la valori mari de tranzacționare (pentru 0,5 milioane lei sau mai mult). În cazul unor tranzacții sporadice și care nu au valori foarte mari, comisioanele pot depăși și 1,2%, de aceea este important să discutați cu un broker toate detaliile înainte de investiție. Comisioanele pot să pară mari, dar din acestea sunt achitate taxele și comisioanele percepute de BVB, care oferă platforma de tranzacționare, și ASF. Sumele minime necesare deschiderii unui cont diferă, de asemenea, de la un intermediar la altul, dar de regulă pornesc de la 1.000 – 1.500 lei.
Pe lângă comisioane trebuie luat în calcul și faptul că vor fi și impozite percepute de statul român din câștigurile obținute, la fel ca și pe cele din dividendele la care investitorii au dreptul ca acționari dacă dețin titlurile la data desemnată de compania care oferă partea din profit.
Investiții în acțiuni
Odată ce aceste lucruri sunt stabilite și, mai ales, înțelese, investitorii pot căuta cele mai bune instrumente disponibile. Bursa de valori este spațiul în care se vând și se cumpără active financiare, fie ele acțiuni ale companiilor, obligațiuni, materii prime, indici etc. Pentru o companie prezența la bursă înseamnă nu doar o modalitate de finanțare, atunci când este nevoie, dar și o indicare a valorii afacerii deținute și un spațiu de valorificare a acesteia.
Pentru un începător sunt recomandate investițiile în acțiuni deoarece sunt cele mai ușor de înțeles și mai puțin riscante decât investițiile în contracte pentru diferență (CFD) sau perechi valutare (Forex). Desigur, este necesară învățarea și familiarizarea cu anumiți termeni care descriu activitatea unei companii, precum venit, cifră de afaceri, profit operațional, profit net etc. Elemente obligatorii pentru a înțelege evoluția unei companii în timp și perspectivele acesteia, la fel ca și poziția din prezent.
Cele mai bune companii listate se găsesc în componența unor indici, precum BET, care în prezent urmărește 13 acțiuni. Aceasta înseamnă că nu va fi nevoie de analizarea tuturor companiilor listate la bursă, fie acestea pe piața principală (unde se regăsesc 86 de companii în acest moment), ci doar de alegerea celor mai puternice și mai lichide titluri de pe piață. Și care să fie și din sectoare economice diferite, tot în ideea de a nu avea toate „ouăle în același coș“. De altfel, este puțin probabil ca o perioadă de scădere să atingă toate sectoarele economice în același timp.
În finalul acestui prim material despre investițiile la bursă amintim un element important: banii ce urmează a fi investiți trebuie să provină din economii, din sumele pe care le putem pune deoparte după ce ne acoperim cheltuielile lunare. Și investiția la bursă este una care are nevoie de timp pentru un randament semnificativ, de aceea nu este bine să ne împrumutăm la bancă pentru a cumpăra acțiuni (cu excepția unor oferte publice, unde perioada de blocare a banilor este clar stabilită).
CIFRA
1.000 de lei este suma minimă necesară deschiderii unui cont de tranzacționare pe piața de capital