Prăbuşirea acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti a tras în jos şi fondurile de investiţii de profil. Nici viitorul nu sună mai bine: revenirea pe profit va fi foarte dificilă în următoarele 12 luni.

Fondurile deschise de investiţii în acţiuni au pierdut, anul acesta, la fel de mult ca şi Bursa de Valori. Deşi, teoretic, fondurile au posibilitatea de a-şi modifica portofoliul astel încåt să evite deprecieriea unităţilor de fond, scăderile înregistrate arată că nu toţi managerii au găsit combinaţiile cåştigătoare. Acest lucru poate fi observat şi în evoluţia răscumpărărilor efectuate de investitori. Atåt fondurile cu investiţii exclusive în acţiuni listate, cåt şi cele diversificate au înregistrat retrageri în cea mai mare parte a anului, investitorii migrånd către fondurile monetare sau de obligaţiuni.

Activele fondurilor de acţiuni au scăzut de la 335 milioane lei, în luna ianuarie, pånă la 118 milioane lei, la sfårşitul lunii octombrie, iar activele fondurilor diversificate au ajuns la 192,5 milioane lei, de la 316 milioane lei, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. Evoluţia acestora este stråns legată de cea a bursei. Revenirea temporară a cotaţiilor din al doilea trimestru al anului a coincis cu o uşoară majorare a subscrierilor în unităţile fondurilor, după care răscumpărările au continuat.

Cresc doar fondurile monetare şi de obligaţiuni

Creşteri ale activelor, dar şi ale subscrierilor, au fost înregistrate de fondurile monetare şi de obligaţiuni. Cele monetare au crescut de la active de 128,8 milioane lei, în luna ianuarie, pånă la 231,9 milioane lei, la sfårşitul lunii trecute, iar fondurile de obligaţiuni şi-au triplat activele în primele zece luni, urcånd de la 79,7 milioane lei pånă la 238,7 milioane lei.

Migrarea investitorilor este normală în condiţiile în care riscul asociat acestui tip de fonduri este minim, iar dobånzile depozitelor bancare şi randamentele titlurilor de stat au crescut semnificativ, cu posibilitatea de a atinge şi 20% în cazul depozitelor bancare cu dobåndă negociată.

De altfel, recenta scutire de impozit pe profitul obţinut de către investitori pe piaţa de capital este benefică pentru acest tip de investiţii. „Creşterile mari ale dobånzilor bancare şi scutirea de impozit sunt pozitive pentru fondurile de obligaţiuni, iar acest lucru poate fi observat şi prin evoluţia din acest an“, spune Eugen Voicu, preşedintele Aviva Investors.

Pånă la sfårşitul săptămånii trecute, cel mai bun randament din 2008 a fost înregistrat de fondul monetar Tezaur, administrat de Aviva Investors, cu o creştere de 11,2%. La polul opus se află fondul de acţiuni Raiffeisen Romånia Acţiuni, cu o depreciere a valorii unităţilor de 77,1%.

Dependenţă de bursă

Situaţia este asemănătoare pentru toate fondurile de acţiuni, cea mai redusă scădere fiind consemnată de Star Next, administrat de SAI Star Asset Management, de doar 48,5%. În prezent, principala problemă pe care şi-o pun investitorii este cåt va dura recuperarea acestor pierderi. Inclusiv numărul investitorilor a scăzut substanţial anul acesta, de la aproximativ 17.600 de investitori în luna ianuarie, pånă la 14.800 la finele lunii trecute.

Revenirea fondurilor deschise de acţiuni este condiţionată de revenirea burselor pe trend ascendent. În condiţiile în care nimeni nu se mai aşteaptă ca Bursa de Valori să îşi modifice trendul anul acesta, este evident că nici fondurile de acţiuni sau diversificate nu vor putea reduce semnificativ pierderile. „Trendul viitor al fondurilor de acţiuni depinde de evoluţia BVB. Iar, în condiţiile în care indicii principali ai pieţei se află aproape de minimele anuale, iar lichiditatea este foarte scăzută, bursa şi-ar putea reveni în funcţie de evoluţiile de pe pieţele internaţionale“, consideră analiştii KTD Invest. Corelarea dintre fondurile de acţiuni şi principalii indici ai bursei este evidentă.

Indicii pieţelor BVB şi Rasdaq consemnau, la sfårşitul săptămånii trecute, deprecieri între 51,1% şi 82,7%, doar puţin mai mari decåt cele ale fondurilor de acţiuni. În cazul  în care corelarea va continua, iar estimările referitoare la evoluţia bursei de anul viitor nu sunt optimiste, fondurile de acţiuni vor rămåne la actualele deprecieri şi în 2009.