Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de luni, 21 septembrie. Indicele principat BET a scăzut cu 2,46% până la 8.891,59 puncte, în timp ce valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 158,11 milioane de lei (32,54 milioane de euro).

BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o scădere de 2,45%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe minus cu 2,39%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a consemnat o scădere de 2,65%, iar indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 1,30%.

De asemenea, indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în scădere cu 1,91%.

Cele mai tranzacţionate titluri: Banca Transilvania, Erste Group Bank şi BRD

Pe Piaţa Reglementată, acţiunile Banca Transilvania au generat tranzacţii în valoare de 22,63 milioane de lei, urmate de titlurile Erste Group Bank cu 17,92 milioane de lei, şi de cele ale BRD, cu 6,77 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Electroputere, în creştere cu 11,11%, cele ale Prebet SA (+2,29%) şi Nuclearelectrica (+1,11%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de titlurile Erste Group Bank (-10,5%), Altur (-9,68%) şi Dafora (-7,35%), transmite Agerpres.

Piaţa de capital din România, promovată la statutul de Piaţă Emergentă Secundară

Începând de luni, 21 septembrie 2020, piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente. Furnizorul global de a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

„Discutăm nu numai despre piaţa de capital românească ca piaţă emergentă, discutăm şi despre România ca piaţă emergentă. Pasul pe care îl facem acum nu este un pas doar al pieţei de capital româneşti, ci este un pas înainte pe care îl face întreaga comunitate de afaceri din România. Povestea Bursei de Valori Bucureşti a început acum 25 de ani.

Discutam atunci la sfârşitul primului an de tranzacţionare despre nouă companii listate, despre o valoare a tranzacţiilor care se apropia de 26 de milioane de lei. Dacă ne uităm unde am ajuns acum, avem măsura paşilor mari pe care i-am făcut înainte. Avem listate la Bursa de Valori Bucureşti 370 de companii dintre care un sfert sunt listate pe piaţa principală. Sunt companii mari, semnificative pentru economia României. Valoarea tranzacţiilor, dacă ne uităm la componenta de acţiuni pentru anul trecut, s-a apropiat de 9 miliarde de lei.

Dacă adăugăm şi valoarea tranzacţiilor pe instrumente cu venit fix, obligaţiuni, ne apropiem de 11 miliarde de lei, iar capitalizarea totală a companiilor româneşti listate se apropie de 110 miliarde de lei. Instituţiile statului român au pus piatra de temelie a reconstrucţiei Bursei. De asemenea, companiile de stat, companiile private care au utilizat platforma Bursei de Valori Bucureşti pentru a se finanţa”, a declarat, luni, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.