Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, ce reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, s-a apreciat, vineri cu 1,8% pe o piaţă de acţiuni care a consemnat un rulaj de 47,06 milioane de lei (10,5 milioane de euro).
Tranzacţiile cu acţiuni au fost realizate de schimburile pe Fondul Proprietatea, care s-au cifrat la 18,16 milioane de lei, Transgaz – 6,35 milioane lei şi o Banca Transilvania – 4,04 milioane lei.
Vineri, la BVB, au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise de 54 de companii, din care 28 au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, iar 17 au scăzut.
Indicele BET-TR s-a apreciat cu 1,8%, indicele BET Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 1,57%, indicele blue-chip extins BET-XT al celor mai lichide 25 de companii a crescut cu 1,64%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi a câştigat 1,04%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor s-a apreciat cu 0,12%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,81%.
AGERPRES
s-serif�Xlr~p-background:white;mso-ansi-language: RO'>Anterior, grupul american Apple a anunţat şi el că va opri vânzările online ale produselor sale din cauza fluctuaţiilor extreme în valoare rublei. Joi, grupul german BASF şi concernul rus Gazprom au abandonat planurile privind schimbul unor active din domeniul gazelor, citând mediul politic dificil.
În schimb, retailerul suedez Stockmann şi producătorul de mobilă IKEA vor să rămână în Rusia dar intenţionează să majoreze preţurile pentru a compensa pentru scăderea rublei. Alte companii au de gând să-şi reducă numărul de magazine pe care intenţionează să le deschidă în Rusia. Producătorul de echipamente sportive Adidas, care are deja 1.100 de magazine în Rusia, a anunţat că în 2014 şi 2015 va deschide doar 30 de magazine, mai puţin faţă de ţinta de 80 de magazine pe an.
Analiştii avertizează, însă, că strategia de majorare a preţurilor şi diminuare a investiţiilor ar putea să nu fie suficientă dacă economia rusă intră în recesiune, ceea ce va afecta şocurile de muncă şi cheltuielile, în special după Sărbătorile de Crăciun. 'Consumatorul se descurcă pentru moment însă în acelaşi timp există îngrijorări că lucrurile se vor modifica rapid după Crăciun', a declarat Andrew Cosgrove, analist la firma de consultanţă EY.
Chiar dacă rubla şi-a mai revenit după declinul de 20% înregistrat luni iar scenariile privind un colaps al monedei ruseşti par a fi exagerate, companiile occidentale nu sunt sigure ce va urma. 'Extragem lichiditate din Rusia mai des şi în tranşe mai mici decât de obicei din cauza turbulenţelor şi a îngrijorărilor privind introducerea unor controale asupra mişcărilor de capital', a declarat vicepreşedintele companiei daneze Rockwool, Jens Krogsgaard.
De asemenea, marile bănci occidentale precum Societe Generale, BNP Paribas şi Deutsche Bank ar urma să continue să-şi deservească clienţii din Rusia însă dacă recesiunea va fi inevitabilă acest lucru le va reduce veniturile locale. Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a anunţat că deprecierea rublei îi va reduce raportul total de capital cu un punct procentual.
Multe companii occidentale sunt îngrijorate şi de efectele pe termen lung ale sancţiunilor Occidentale. De exemplu, industria germană producătoare de maşini şi utilaje, care se bazează pe Rusia pentru 4% din exporturile sale, crede că sancţiunile vor da o mână de ajutor competitorilor din ţări precum Elveţia şi China, care nu au introdus sancţiuni.
AGERPRES