Bursa de la Bucureşti a recuperat din pierderile suferite în primele două trimestre

Bursa de Valori Bucureşti a recuperat, în trimestrul III, o mare parte din pierderile consemnate în precedentele două trimestre, arată analiza Puls Capital.

Bursa de Valori Bucureşti: indicele de referinţă BET obţine o creştere de 7,16% în perioada iulie – septembrie 2016, ajungând la o variaţie de -0,20% faţă de începutul anului. 

"După ce în primele două trimestre ale anului bursa locală a consemnat corecţii puternice, în rând cu pieţele externe, aceasta a recuperat o mare parte din pierderi în T3. Indicele financiar BET-FI a reuşit o performanţă superioară în T3, respectiv o creştere de 9,22%, însă acesta a consemnat corecţii mai puternice faţă de BET în primele două trimestre. În schimb, titlurile Romgaz şi OMV Petrom au influenţat negativ indicele BET-NG, aprecierea înregistrată de acesta fiind de doar 1,92%. În comparaţie cu indicii principali din regiune, BET-ul s-a clasat la mijlocul clasamentului, cu o evoluţie în T3 sub cea înregistrată de indicii SOFIX (Bulgaria – n.r.) si ATX (Austria – n.r.), dar peste cea a indicilor BUX (Ungaria – n.r.) si WIG20 (Polonia – n.r.)", precizează sursa citată. 

În săptămâna care se încheie duminică, valoarea tranzacţionată totală la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 129,60 milioane de lei, în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 120,03 milioane de lei, în scădere cu 24,06% faţă de săptămâna precedentă. 

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Banca Transilvania (TLV), în valoare de 50,68 milioane de lei, Fondul Proprietatea (FP) – 32,21 milioane de lei, Romgaz (SNG) – 12,25 milioane de lei, Electrica (EL) – 6,70 milioane de lei şi OMV Petrom (SNP) – 4,34 milioane de lei. 

În săptămâna 26 septembrie – 2 octombrie, indicii bursieri au înregistrat evoluţii negative, cuprinse între -0,97% pe indicele ROTX (calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative societăţi listate la BVB – n.r.) şi -0,24% pe indicele BET-NG (care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor – n.r.). 

Indicele de referinţă BET a "pierdut" 0,91% în săptămâna curentă, în principal din cauza evoluţiei negative a titlurilor Băncii Transilvania (-2,87%), OMV Petrom (-2,40%) şi BRD (-1,61%). "Acţiunile companiei petroliere au continuat să scadă după anunţul de vinerea trecută a Fondului Proprietatea privind vânzarea parţială a participaţiei la SNP, piaţa aşteptându-se ca Fondul sa ofere un discount semnificativ la preţ pentru a convinge investitorii să subscrie în ofertă", se precizează în analiza citată. 

Potrivit acesteia, un număr de 29 de titluri au avut evoluţii pozitive, 7 au avut evoluţii stabile şi 40 au avut evoluţii negative. 

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile Electroaparataj (ELGS), Retrasib (RTRA) şi Mecanica Ceahlău (MECF), de 27,12%, 14,07% şi respectiv de 10,96%. 

Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile Prodplast (PPL), de 14,04%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile UAMT (UAM) şi NEPI (NEP) de 8,74% şi, respectiv, de 6,76%. 

Potrivit Puls Capital, pieţele externe au înregistrat volatilităţi ridicate în această săptămână, ca urmare a temerilor investitorilor privind stabilitatea financiară a băncii germane Deutsche Bank. Indicii DAX şi Eurostoxx_50 au pierdut 1,09% şi, respectiv, 0,99%, în timp ce indicele american S&P500 înregistra o creştere săptămânală modestă, de 0,16%, după deschiderea de vineri. 

"Titlurile Deutsche Bank (DBK) au început săptămâna cu corecţii puternice, după ce Angela Merkel a exclus orice asistenţă din partea statului german pentru bancă, acestea revenindu-şi uşor în şedinţele următoare. Vineri, titlurile au deschis în scădere cu peste 8%, intrând pentru prima dată în istorie sub pragul de 10 euro, pe fondul unei ştiri care anunţa că mai multe fonduri de investiţii au renunţat să îşi ţină banii la Deutsche. În cele din urmă însă, titlurile DBK au revenit puternic şi au închis şedinţa de vineri pe un plus de 7,59%, după ce au apărut zvonuri privind o posibilă înţelegere între bancă şi Departamentul de Justiţie din SUA cu privire la reducerea amenzii legată de tranzacţiile cu MBS-uri", se mai arată în analiza Puls Capital. 

În urmă cu două săptămâni, Departamentul de Justiţie a propus o amendă de 14 miliarde de dolari pentru Deutsche Bank, moment în care titlurile au început un trend negativ puternic. Revenirea spectaculoasă a titlurilor DBK au tras în sus atât indicii europeni cât şi cei americani în ultima şedinţă a săptămânii, se mai precizează în documentul citat. 

Cât priveşte ultimul trimestru din acest an, analiştii arată că acesta poate fi mai volatil decât T3, pe fondul alegerilor prezidenţiale din SUA de pe 8 noiembrie, speculaţiilor cu privire la o posibilă majorare a ratei de referinţă de către FED precum 
şi pe fondul nesiguranţei sectorului bancar european.

AGERPRES