Şi în faţa plutonului de execuţie mergi legat la ochi. Cam aşa ar fi trebuit să fie şi pentru investitori astăzi, dacă nu s-ar fi descurcat să vadă cotaţiile pe propriile lor platforme de tranzacţionare sau portalurile altor brokeri. Site-ul Bursei de Valori Bucureşti a sucombat exact când era mai multă nevoie de el: într-o zi în care lichiditatea a fost triplă faţă de o zi obişnuită, iar variaţia una dintre cele mai mari din ultimii ani. Indicii principali s-au prăbuşit cu peste 6% într-o zi tumultuoasă, deschisă de căderea liberă a pieţelor asiatice, urmatăde  tranzacţionarea sub stres în pieţele europene şi coborârea petrolului sub nivelul de 40 dolari/baril, pentru a fi exacerbată de declinul abrupt continuat pe Bursa de la New York.

"A fost o şedinţă destul de agitată, cu volume foarte, foarte mari, de 30 de milioane euro", a declarat pentru Capital Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la SSIF Estinvest Focşani. El a mai subliniat şi volatilitatea deosebită, în care la un moment dat piaţa era chiar şi cu 10% sub nivelurile de referinţă ale săptămânii precedente. "A fost o piaţa perfectă pentru speculaţii", a mai zis brokerul.

"Nu se opreşte aici!"

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate titluri a pierdut 6,32%, până la nivelul de 6.838,37 puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus, după un picaj comparabil s-a oprit chiar deasupra pragului psihologic de 1.000 de puncte. Bloggerul bursier Traian Stan este unul dintre cei care a anticipat aceste scăderi pe care le vede continuând. "Nu se opreşte aici!", ne-a declarat el. "Veştile sunt foarte proaste. Banii sunt la adăpost", a continuat acesta vorbind despre precauţia investitorilor din pieţele internaţionale faţă de viitoarea decizie de politică monetară a Rezervei Federale Americane.

Aspectul extern este adus în discuţie şi de către Murgoci: "Nu am avut noi o cauză internă." Principala îngrijorare a investitorilor o reprezintă economia chineză şi perspectivele ei, iar scăderile s-au precipitat acum deşi tema persistă în piaţă de două-trei săptămâni.

 

"666"… peste 6.000 de puncte

 

Cum a evoluat piaţa intraday? Iniţial jucătorii din piaţa românească au crezut că pot ignora şocul Burselor asiatice după cum au izbutit să mai surmoneteze (fără a se corela pe scădere) şi alte elemente cu impact din pieţele mature. Deschiderea a reprezentat şi maximul zilei, pe indicele BET, aceasta fiind de 7.299,95 puncte. Încă din primele minute de tranzacţionare, cotaţiile s-au ajustat aducând indicele în jurul reperului de 7.000 de puncte în jurul căruia s-a tranzacţionat în cea mai mare parte a zilei. Declinul s-a accentuat şi minimul a fost atins cu puţin înainte de ora 16.00, la nivelul de 6.666,71 puncte, pe fondul prefigurării unei deschideri negative a Bursei de la New York.

Scăderile nu au putut fi contemplate pe site-ul BVB

Momentul de minim se suprapune şi cu sincopa portalului Bursei. Din discuţiile pe care le-am avut cu un reprezentant al operatorului de piaţă nu a fost propriu-zis vorba de o "picare" a site-ului, ci de încărcare greoaie a acestuia. Comunicatul BVB remis redacţiei precizează că portalul a fost afectat de numărul neobişnuit de ridicat de vizitatori, dar că aceasta nu a afectat activitatea de tranzacţionare.

"S-a tranzacţionat fără probleme", ne spune şi Murgoci. El spune că, nici măcar nu a aflat decât abia pe după-amiază de acest impas. Pe de altă parte, clienţii Estinvest nu au sunat pentru a sesiza acest lucru ei văzând cotaţiile pe platformele de tranzacţionare furnizate de broker. Pe de altă parte, unii dintre ei "au trecut direct la treabă". După cum unii au găsit oportunitatea efectuării unor speculaţii intraday, alţii s-au speriat. "Au fost care au vândut tot!", ne-a spus directorul de tranzacţionare de la intermediarul din Focşani.

"N-am simţit aceeaşi panică aşa cum s-a simţit în anul 2008-2009"

Chiar dacă se aşteaptă ca declinul să continue, Stan afirmă că "nu este un semnal de a vinde tot." Piaţa însă este "bear", după cum este încă din iulie a.c. în America. "Îmi pare rău; nu vreau să dau tonul ăsta pesimist, dar astea sunt faptele." El invocă atât posibila majorare de dobândă pe dolar, cât şi estimările proaste, pentru o creştere economică de numai 0,7% în al treilea trimestru în SUA.

Investitorii la BVB vor tatona pentru deschiderea de astăzi în funcţie de noile date venite din piaţa americană unde indicele S&P500 s-a prăbuşit cu 3,94%, până la nivelul de 1.893,21 puncte. "N-am simţit aceeaşi panică aşa cum s-a simţit în anul 2008-2009", ne-a zis el. Mai mult decât atât, din maniera de tranzacţionare, brokerul spune că au fost investitori care au cumpărat acţiuni SIF Muntenia (SIF4) şi SIF OLtenia (SIF5), profitând că este una dintre ultimele trei şedinţe în care puteau cumpăra înainte de data de încasare a dividendului.

S-a întâlnit vânzătorul şi cumpărătorul… pe întuneric

De ce am rămas fără portalul Bursei? Pentru că au fost de cinci ori mai mulţi vizitatori decât de obicei, explică operatorul de piaţă, în comunicatul trimis astăzi. Expertul cu care am vorbit indică faptul că numărul de solicitări poate determina o sincopă a unui site fie prin depăşirea benzii de internet, fie prin utilizarea la maximum a resurselor de server (memorie sau capacitate de procesare). El înclină, mai degrabă, către a doua variantă. "Nu ştiu, dar cred că a fost serverul care probabil este in house din motive de securitate", ne-a declarat Daniel Bartuş, administrator de reţea pentru firme.

Exemplul său este cel al retalierilor care şi-au văzut supralicitate portalurile înainte de aşa-numita Vinere Neagră a reducerilor. Ulterior au putut anticipa această creştere de clienţi şi în anii următori au solicitat atât bandă de internet mai mare cât şi resurse pe servere de la providerii lor. Cea mai mare parte a magazinelor utilizează resurse pe cloud pentru portalurile lor aşa-încât nu a fost nevoie decât să facă o solicitare pentru suplimentarea cu două-trei procesoare care s-a făcut din soft. Dacă, însă, BVB, ţine serverul "in house", atunci intervenţia ar fi trebuit să se facă nemijlocit (hardware), ceea ce era imposibil în termen scurt. "Eu dacă aş fi aflat, tot nu puteam să o fac atât de repede", ne-a spus specialistul IT amintind că pentru Bursă a fost un eveniment neprevăzut spre deosebire de creşterea traficului aşteptată de retaileri în ajunul zilei reducerilor de "Black Friday". "Şi acum, dacă printr-o întâmplare, o echipă românească ar câştiga Liga Campionilor, nici ediţiile online ale ziarelor de sport nu ar putea face faţă peste noapte avalanşei de cititori", ne-a mai spus Bartuş.

Cel mai important, deşi conform BVB, au fost primite aproximativ 550.000 de instrucţiuni de ordine şi s-au efectuat 15.981 de transferuri. "Activitatea de tranzacţionare nu a avut deloc de suferit", întăreşte şi Marcel Murgoci de la Estinvest. Ceea ce este normal, ne explică Bartuş. El crede că Bursa ţine separat serverul de web şi cel de tranzacţionare. Primul erste conectat la reţeaua largă a internetului, pe când celălalt preia mesajul criptat ale participanţilor la sistemul de tranzacţionare.