Acţiunile BVB se prezintă de mai multe săptămâni ca iepuraşul din reclamele cu baterii Energizer: indiferent de ce se întâmplă în jur, ele se apreciază.

Cei care caută (în mod greşit) logica în piaţă se întreabă de ce. Şi vin cu teorii de genul Fondul Proprietatea,
rulaje monstruoase în viitor, aşteptări pentru preluarea BVB de către străini ş.a.m.d. Cei mai pragmatici beneficiază de energia iepuraşului. Preţul unei acţiuni creşte atâta timp cât există participanţi care cumpără la valori ridicate, cu speranţa de a vinde şi mai sus. Este comportamentul clasic pentru o acţiune sau o piaţă bull; toată lumea l-a văzut şi trăit intens şi îşi aminteşte cu nostalgie de SIF5 (1,44) la 4,97 în 2007 sau de Transelectrica (18,4) la aproape 48 de lei.

Preţul e doar o percepţie influenţată de numărul ridicat sau nu de stimuli externi. Pe de altă parte, percepţia depinde şi de subiecţii care au memorie scurtă şi sunt lacomi. Dacă alimentezi subiecţii cu povestiri roz despre viitorul tranzacţionării la bursă, experienţele lor trecute şi negative se vor şterge rapid, aducând în prim-plan lăcomia posibilelor câştiguri. Fundamental, acţiu­nile BVB depind de viitorul care arată incert/bearish în materie de rulaj bursier. Aşa cum, în 2007, Bursa era „evaluată” de firme locale la peste 250 milioane euro, mai mult decât AMEX, la fel de bine putem trage o concluzie privind dinamismul de moment: cumpără cine vrea, scapă cine poate. Pentru a elimina din subiectivitatea evaluării BVB ca acţiune, analiza tehnică vine în ajutor.

În graficul zilnic alăturat, atenţia este atrasă de două elemente: gap-urile de la sfârşitul lui august – începutul lui septembrie şi formaţiunea pennant (triunghi simetric pe durată foarte scurtă). Un gap apare atunci când ştirile de la o zi la alta, în cazul graficului zilnic, sunt interpretate de către subiecţi ca foarte bullish sau foarte bearish. Ca urmare, lăcomia (cumpărarea) sau frica (vânzarea) generează spaţii între cele două zile consecutive. De remarcat că în acea perioadă nu au apărut veşti superbullish despre BVB ca instituţie sau acţiune. La scurt timp de la dispariţia gap-urilor, a apărut ştirea că Franklin Templeton a acumulat 2% din acţiunile BVB.

Prezenţa formaţiunii grafice pennant localizează jumătatea trendului şi ajută la identificarea unui obiectiv de preţ, indicat şi calculat pe acelaşi grafic. Într-o notă de final, astăzi, 22 septembrie, Bursa de la Varşovia a înregistrat un rulaj modest, de numai 500 milioane euro, faţă de cele 5 milioane de euro de excepţie de la BVB. 1:100! Merită să participi la listarea Bursei din Varşovia.

Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com