Bursa de la Moscova a declarat marți că va înceta tranzacționarea cu lire sterline pe piața sa valutară începând cu data de 3 octombrie. „Suspendarea acestor operațiuni se datorează riscurilor potențiale și dificultăților de decontare în lira sterlină”, informează Reuters. Cauzele acestei acțiuni încă nu au fost anunțate.
La începutul războiului rubla a scăzut la un nivel record, iar bursa din Moscova s-a redeschis cu o scădere de 14%
La începutul invaziei militare ruse în Ucraina care a fost declanșată pe 24 februarie 2022, Bursa de la Moscova a anunțat suspendarea tuturor tranzacțiilor, iar rubla a suferit o scădere istorică în raport cu dolarul și cu euro.
Banca centrală a Rusiei a declarat atunci că va interveni, după ce rubla a scăzut la un nivel record, iar bursa din Moscova s-a redeschis cu o scădere de 14% în urma declanșării așa-numitei „operațiuni militare speciale” în Ucraina.
Tranzacționarea a fost suspendată timp de trei ore pe bursa din Moscova, la scurt timp după deschiderea piețelor financiare.
„Banca Rusiei va asigura menținerea stabilității financiare și continuitatea funcționării instituțiilor financiare, folosind toate instrumentele necesare”, se arată într-un comunicat emis de Banca Centrală, citat de AFP.
Rușii erau pregătiți de sancțiunile occidentale în urma declanșării războiului
Conform comunicatului, măsurile au avut menirea să ofere „lichiditate suplimentară sectorului bancar” din Rusia, în așteptarea sancțiunilor promise de către liderii occidentali în cazul unei invazii a Ucrainei.
Cele mai importante companii rusești, printre care Gazprom și Lukoil, au suferit scăderi de 55%, respectiv 46%, de dimineață, pierzând astfel sute de miliarde de dolari din valoarea de capitalizare.
Rusia avea la începutul lunii februarie aproape 635 de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută
Posibilele sancțiuni occidentale împotriva băncilor ruse vor duce la o creștere a volatilității pieței, dar Rusia va rezista restricțiilor datorită rezervelor mari, a declarat atunci ministrul de Finanțe, Anton Siluanov, informează Reuters.
Siluanov a mai spus că sancțiunile împotriva băncilor ruse ar fi „neplăcute”, dar statul se va asigura că toate depozitele la bănci, toate tranzacțiile, inclusiv în valută străină, sunt securizate, iar dacă noile sancțiuni vizează companiile energetice rusești, Rusia ar fi pregătită să-și redirecționeze aprovizionarea către alte piețe.
În ceea ce privește posibilele restricții privind cumpărarea datoriilor rusești, ministrul de Finanțe a declarat că acestea ar fi „neplăcute, dar nu fatale” pentru Rusia, care la începutul lunii februarie avea aproape 635 de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută.