Bursa de la New York a urcat miercuri pentru a patra şedinţă consecutiv, iar indicele Standard & Poor’s 500 (S&P 500) a închis la cel mai ridicat nivel de la începutul acestui an, după creşterea acţiunilor din industrie şi tehnologie ca urmare a deprecierii dolarului, transmite Reuters.

Scăderea dolarului la minimul acestui an în raport cu un coş de valute de referinţă a consolidat competivitatea produselor americane pe pieţele internaţionale, determinând aprecierea acţiunilor exportatorilor.

Indicele Dow Jones Industrial a închis în urcare cu 0,53%, S&P 500 a crescut cu 0,78%, iar Nasdaq Composite a avansat cu 1,11%.

Nasdaq, afectată de acţiunile Apple

Evoluţia pieţei Nasdaq a fost afectată, însă, de deprecierea acţiunilor Apple, care au scăzut cu 1%. Directorul general executiv al Apple, Steve Jobs, a luat parte la un eveniment organizat de companie pentru prima dată după ce a suferit un transplat de ficat, iar unii analişti au remarcat „cât de mult a slăbit” acesta.

Indicele S&P 500 a finalizat ziua la cel mai ridicat nivel din 6 octombrie 2008.

Depercierea dolarului a determinat creşetrea cotaţiilor petrolului, aurului şi ale altor materii prime denominate în moneda americană, evoluţii care au sprijinit acţiunile companiilor din aceste sectoare.

Şedinţa a fost totuşi caracterizată de un rulaj relativ redus, cu numai 1,24 miliarde de acţiuni tranzacţionate, faţă de nivelul mediu estimat de 1,49 miliarde de acţiuni pe zi înregistrat anul trecut.

SURSA: Mediafax