Pentru contractul leu/dolar tranzactionat la Bursa la termen de la Sibiu, acest iceput de luna a adus schimbari, ritmul depreciativ al monedei nationale, consemnat i lunile anterioare, iregistrind o temperare, datorata, i primul rind, cresterii dobinzilor interbancare, care s-au situat la niveluri de 50% depasind, pentru citeva zile, chiar pragul de 60%, i cazul dobinzilor pe o zi.
in opinia lui Darius Cipariu, de la Cibinium Financial Group, agentie membra a BMFMS, „stabilitatea pietei spot trebuie pusa si pe seama mentinerii unei oferte primare, venite din partea exportatorilor, mai mare decit cererea, la care se adauga apropierea alegerilor generale, data pina la care consideram ca nu se vor produce schimbari semnificative de trend”.
Pe acest fond, i ciuda declaratiilor premierului Isarescu, care considera ca la sfirsitul anului cursul dolarului va fi de 26.000 lei, sau ale guvernatorului BNR, Emil Iota Ghizari, care a precizat ca „pina la finele anului, nu se itrevad perturbatii i evolutia cursului; avem suficiente rezerve pentru a preveni speculatiile”, i piata futures sibiana, dolarul a fost cotat pentru scadenta din data de 31 decembrie la 26.900 – 26.948 lei, fata de 27.100 lei la jumatatea lunii octombrie. Se remarca astfel pesimismul operatorilor sibieni, care nu se icred, decit partial, i declaratii, ei asteptind o depreciere anuala a leului de peste 45%.
Pentru sfirsitul lunii noiembrie preturile de cotare prognozeaza o depreciere a leului de circa 3 procente, miercuri, 8 noiembrie pretul fiind de 25.598 lei/dolar, fata de 25.700 lei/dolar, la iceputul lunii.
Deprecierea anuala atinge 45%
inceputul lunii noiembrie a adus o dinamizare a pietei options, aici tranzactionindu-se i doar citeva zile 5.600 de optiuni. Cei care au decis cumpararea de optiuni pe diferenta de curs leu/dolar si leu/euro au fost hedgerii. Cei care realizeaza operatiuni de comert exterior au iceput sa iteleaga eficienta pe care o obtin prin folosirea instrumentelor financiare puse la dispozitia lor de piata la termen de la Sibiu. Aceasta permite o protectie pe termen mai lung decit mult laudatul „cos valutar”, care nu poate oferi decit o rezolvare de scurta durata.
Astfel, i piata options pe diferenta de curs leu/dolar au fost tranzactionate 2.600 de optiuni CALL, cu scadenta luna aceasta, la un pret de exercitare de 26.000 lei, cu prime cuprinse itre 268.000 – 270.000 lei/optiune. Aceasta indica incertitudinea celor care realizeaza operatiuni de comert exterior i evolutia monedei nationale pina la sfirsitul lui noiembrie.
Fata de evolutia cursului de schimb al euro, hedgerii sunt optimisti i ceea ce priveste itarirea monedei unice luna aceasta, ei cumparind 3.000 de optiuni CALL la un pret de exercitare de 22.750 lei/euro cu prime cuprinse itre 598.000 – 600.000 lei/optiune.
Banca Europeana a surprins piata
„Cele doua interventii succesive ale Bancii Centrale Europene de la iceputul lunii i favoarea monedei unice europene au fost surprinzatoare pentru pietele financiare internationale, chiar daca ele erau de mult anticipate, isa nu avut efect decit pe termen scurt”, considera Darius Cipariu, de la Cibinium Financial Group. Astfel, dupa o crestere semnificativa fata de valoarea la care s-a situat la finalul lunii noiembrie, euro urcind pina la 88 de centi, a urmat o scadere pronuntata miercuri, 8 noiembrie, cotatiile din pietele internationale fiind de 85,3 – 85,5 centi. Desi trendul ascendent pe care s-a iscris moneda unica europeana i prima parte a acestei luni poate anticipa pentru viitor o crestere a valorii euro i raport cu dolarul american, decisiv ramine razultatul alegerilor din Statele Unite.
Dupa ce pretul de cotare al contractului euro/dolar a atins i data de 3 noiembrie un maxim de 0,8705 dolari, mai mult cu 2 centi comparativ cu data de 30 octombrie, miercuri, 8 noiembrie, acesta a coborit la 0,857 dolari.
Fluctuatiile iregistrate de paritatea euro/dolar pe pietele financiare internationale au influentat vizibil si nivelul cotatiilor futures pe diferenta de curs leu/euro. Pentru finalul lunii decembrie, operatorii din piata sibiana au cotat euro la un nivel 23.650 lei, cu mai bine de 2.000 de unitati peste actualul curs de schimb, i timp ce pentru sfirsitul lunii noiembrie pretul de cotare a fost stabilit la 23.000 lei.
Traderii independenti au acces i ring
Noua Lege nr. 129/2000 a burselor de marfuri are ca noutate introducerea si definirea termenului de trader, acesta „este o persoana fizica atestata de o bursa de marfuri si autorizata de autoritatea de reglementare si supraveghere, care are i atributia sa exclusiva negocierea ofertelor de vinzare-cumparare i contul si i numele sau, i baza unui permis eliberat de bursa”.
„La Bursa Monetar – Financiara si de Marfuri din Sibiu aparitia legii a creat cadrul legal, asteptat de multa vreme, care sa permita accesul persoanelor fizice direct i ringul bursei, fara intermediari”, declara Toma Dosteteanu, directorul CRC. Acesta a continuat precizind ca „modelul american dupa care a fost creata bursa sibiana are pe primul loc ca furnizori de lichiditate traderii. Ei ofera i orice moment cotatii de vinzare si cumparare foarte apropiate ca pret, si i cantitati mari. Vreau sa evidentiez faptul ca primii doi traderi admisi i ringurile BMFMS au ocupat i luna octombrie locurile 9 si 10 ca volum de tranzactionare i clasamentul operatorilor din piata. Dupa solicitarile existente, apreciez ca la sfirsitul anului numarul traderilor va fi de peste 20”, a icheiat Dosteteanu.
Accesul i ring se face pe baza unui permis de tranzactionare eliberat de bursa, contra sumei de 15 USD/luna si a unei taxe de acces in piata de 20 USD/luna, platibila catre Casa Romina de Compensatie (CRC), care garanteaza, deconteaza si compenseaza toate tranzactiile din piata.
Pentru fiecare contract tranzactionat se mai percepe un comision de 1.000 lei, care se reduce la jumatate i cazul cumpararii si vinzarii i aceeasi sedinta de tranzactionare, ce se desfasoara i fiecare zi lucratoare itre orele 9.30 – 16.00.
Bursa de la Sibiu nu crede i declaratii
16 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 16 noiembrie 2000, 14:00
Pentru contractul leu/dolar tranzactionat la Bursa la termen de la Sibiu, acest iceput de luna a adus schimbari, ritmul depreciativ al monedei nationale, consemnat i lunile anterioare, iregistrind o temperare, datorata, i primul rind, cresterii dobinzilor interbancare, care s-au situat la niveluri de 50% depasind, pentru citeva zile, chiar pragul de 60%, i cazul dobinzilor pe o zi. in opinia lui Darius Cipariu, de la Cibinium Financial Group, agentie membra a BMFMS, "stabilitatea pietei spot tre
Etichete: arhiva,
industrial action,
noiembrie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook