Exceptand Petrom, BRD si cele cinci SIF-uri, pentru toate celelalte companii lichiditatea a scazut cu aproximativ 20% fata de volumul mediu zilnic de tranzactionare din luna decembrie. Scaderea ofertei a determinat o crestere constanta a cotatiilor pe parcursul primelor cinci sedinte de tranzactionare. Brokerii spun ca unii investitori nu au devenit inca ,,operationali,,, iar altii prefera sa astepte cu actualul portofoliu inceputul primaverii, cand cotatiile vor fi influentate de acordarea divi
Exceptand Petrom, BRD si cele cinci SIF-uri, pentru toate celelalte companii lichiditatea a scazut cu aproximativ 20% fata de volumul mediu zilnic de tranzactionare din luna decembrie. Scaderea ofertei a determinat o crestere constanta a cotatiilor pe parcursul primelor cinci sedinte de tranzactionare. Brokerii spun ca unii investitori nu au devenit inca ,,operationali,,, iar altii prefera sa astepte cu actualul portofoliu inceputul primaverii, cand cotatiile vor fi influentate de acordarea dividendelor. Un argument care sustine aceasta ipoteza este scaderea dobanzilor la depozite, dar si o inflatie prognozata de cel mult 14%. Prognozele privind evolutia pietei financiare din Romania in 2003 au stat la baza optimismului de care au dat dovada brokerii in primele zile ale anului. Astfel, ei considera ca piata de capital va creste si in acest an cu cel putin 40%, adica de doua ori mai mult decat media dobanzilor bancare la depozitele pe un an. Primele evolutii ale actiunilor au confirmat aceasta tendinta, cresterile inregistrate in prima saptamana din 2003 fiind in medie de 4-5 %. Aceste cresteri sunt influentate si de optimismul administratorilor Bursei de Valori, care spera ca in acest an sa aduca la cota bursei mai multe companii, amintind Aeroportul Otopeni, Tarom, Posta Romana etc.
Dupa un sfarsit de an in declin, indicii bursieri au revenit pe tendinta crescatoare, chiar daca volumul tranzactiilor a fost ceva mai redus decat saptamanile anterioare. Indicele BET a incheiat saptamana cu o valoare de 1766,05 puncte, valoare atinsa doar in luna septembrie, cand Bursa de Valori a inregistrat un volum record de tranzactii. Indicele BET Compozit a urmat aceeasi tendinta, dar a inregistrat o valoare superioara celei din luna septembrie, incheind saptamana cu o valoare de 1.162,24 puncte. Indicele societatilor de investitii financiare (SIF-uri) a crescut si el pana la valaoarea de 6.616,70 puncte, dar este inca departe de valoarea maxima atinsa in 2002.
Actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat cresteri usoare ale cotatiilor in primele sedinte de tranzactionare, dar sunt cu 10- 20% mai ieftine decat in iulie 2002. Astfel, SIF Banat-Crisana a atins saptamana trecuta o valoare maxima de 3.350 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova si SIF Oltenia au atins o valoare maxima de numai 2.900 lei/actiune. SIF Muntenia a vandut pachetul de actiuni detinut la SICIM Constanta (31,9%) si a reusit sa creasca cu aproape 10% profitul obtinut anul trecut. Valoarea actiunilor SIF Muntenia a crescut pana la un maxim de 2.950 lei/actiune. SIF Transilvania s-a mentinut la un nivel constant al cotatiilor de 3.100 lei/actiune, desi aceasta societate a obtinut ce mai slab profit pentru 2002, in raport cu profitul prognozat la inceputul anului trecut. Brokerii apreciaza ca in 2003 pragul minim de rezistenta pentru SIF-uri va urca de la 2.700 – 3.000 lei la peste 3.300 lei/actiune.
Anul 2003 nu pare sa fie un an bun pentru companiile din domeniul farmaceutic, care au prognozat mentinerea vanzarilor la nivelul inregistrat in anul anterior. Efectul acestor prognoze a fost stationarea cotatiilor pentru Antibiotice Iasi si Sicomed. Doar actiunile Terapia au inregistrat o crestere conjucturala de un procent, bazata in special pe stabilitatea acestui plasament. Totusi, analistii recomanda titlurile emise de companiile din domeniul farmaceutic pentru investitorii interesati in plasamente pe termen lung.
Piata Rasdaq a tinut pasul cu Bursa de Valori la inceputul acestui an. Societatea de Bursa Rasdaq a continuat restructurarea inca din primele zile ale anului si a anuntat listarea a inca doua companii pe aceasta piata, in timp ce alte companii vor fi suspendate pentru nerespectarea conditiilor impuse prin regulamentele CNVM. Indicele Rasdaq Compozit a crescut pana la un maxim de 1.076,91, inregistrat in sedinta de vineri. Atractia saptamanii pentru piata Rasdaq au fost titlurile companiei Argus Constanta, care au inregistrat un volum record de tranzactii pe o crestere a cotatiilor de la 220.000 lei/actiune la deschiderea din 6 ianuarie, la un pret maxim de 280.000 lei/actiune in sedinta din 9 ianuarie. Piata Rasdaq va avea de suferit in urma deciziei administratorilor SIF Transilvania, care au hotarat fuziunea prin absorbtie a companiilor Eforie SA cu Venus SA, Saturn SA, Carmen Silva SA si Miorita Estival 2002 SA. Cum prima companie, cea care le va absorbi pe celellalte patru, este listata la Bursa, brokerii presupun ca SIF Transilvania va dori sa mentina aceasta societate la cota bursei. Pe de alta parte, Rasdaq va fi in acest an piata pe care se vor incheia tranzactii importante, pornind de la privatizarea unor companii, cum ar fi cazul societatii Petrotub, pana la transferuri de pachete semnificative de actiuni in domeniul petrolier sau in domeniul industriei alimentare. Brokerii considera ca ofertele publice de preluare vor reprezenta si in acest an mai mult de jumatate din activitatea desfasurata pe aceasta piata.