Scădere dramatică pe Bursa de la București (BVB)

Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat miercuri, 18 decembrie, o scădere semnificativă, indicele BET pierzând 2,6% până la ora 16.00. Este o contracție fără precedent, ce depășește chiar scăderile observate în momentele de criză politică intensă, cum ar fi după alegerea lui Călin Georgescu.

Principalul factor declanșator al acestei scăderi a fost decizia agenției Fitch de a revizui perspectiva ratingului de țară pentru România la una negativă. Această schimbare vine pe fondul incertitudinii politice și al dificultăților economice, indicând riscuri sporite pentru o posibilă criză economică.

Performanță slabă pe indicele BET

Indicele BET, care include cele mai lichide 20 de acțiuni de pe Bursa de la București, a scăzut la 16.776 de puncte, cu 19 acțiuni înregistrând pierderi. Printre cele mai afectate au fost:

  • Banca Transilvania, cu o scădere de 3,23%;
  • Petrom, care a pierdut 2,45%;
  • Romgaz, Fondul Proprietatea, și TTS, toate cu scăderi cuprinse între 2% și 4%.

Dobânzile la care România se împrumută pe termen lung (10 ani) continuă să crească, adâncind presiunile economice.

euro moneda europeana bani steag romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Avertisment puternic de la Fitch

Adrian Codirlașu, președintele CFA România, atrage atenția asupra riscurilor semnificative asociate acestei schimbări de rating.

„Fitch transmite un avertisment foarte puternic. A simţit nevoia să transmită acest semnal înainte de raportul pentru România care este programat în februarie. Astfel a crescut substanţial riscul de retrogradare a României în categoria de rating nerecomandat investitorilor. Statistic, sunt 30% şanse ca România să fie retrogradată în următoarele 12 luni”, a declarat acesta.

Codirlașu subliniază că viitorul rating va depinde de credibilitatea programului guvernamental și de măsurile de reducere a deficitului bugetar:

„Practic, ratingul viitor va depinde de cât de credibil va fi programul viitorului guvern de reducere a deficitului bugetar. De asemenea, aşa cum menţionează şi agenţia Fitch, menţinerea programelor pe care le are România cu Uniunea Europeană este esenţială în menţinerea actualului rating.”

Această situație tensionată marchează un moment critic pentru economia României, iar următoarele decizii politice și economice vor fi decisive în prevenirea unei crize profunde.

Scăderea ratingului de țară intensifică îngrijorările economice

Scăderea ratingului de țară reprezintă un semnal major de alarmă pentru economia României. În condițiile în care incertitudinea politică rămâne ridicată, iar măsurile economice necesare întârzie să fie implementate, perspectivele economice ale României devin tot mai sumbre.

Această revizuire negativă a ratingului de țară este văzută ca o reacție la lipsa de progrese în reducerea deficitului bugetar și la instabilitatea politică ce afectează încrederea investitorilor. Decizia este un avertisment clar privind dificultățile economice iminente, iar următoarele luni vor fi cruciale pentru determinarea direcției economice a țării.