Încrederea investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti s-a depreciat aproape în ritmul de scădere al cotaţiei principalilor indici ai bursei. Situaţia a devenit tot mai gravă de la o lună la alta. Pe măsură ce deprecierea acţiunilor listate s-a accentuat, investitorii au încetat să mai creadă într-o posibilă revenire anul acesta. În prezent, opinia generală este că anul 2008 este pierdut pentru bursă, iar recuperarea pånă la valorile de anul trecut nu va fi posibil
Încrederea investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti s-a depreciat aproape în ritmul de scădere al cotaţiei principalilor indici ai bursei.
Situaţia a devenit tot mai gravă de la o lună la alta. Pe măsură ce deprecierea acţiunilor listate s-a accentuat, investitorii au încetat să mai creadă într-o posibilă revenire anul acesta. În prezent, opinia generală este că anul 2008 este pierdut pentru bursă, iar recuperarea pånă la valorile de anul trecut nu va fi posibilă nici în 2009, opinie susţinută de tot mai mulţi analişti şi brokeri.
Sentimentul investitorilor este un indicator important pentru evoluţia pieţei de capital. Deşi optimiştii continuă să observe semnalele pozitive, cum ar fi lichiditatea scăzută ca rezultat al absenţei vånzătorilor la actualele preţuri, piaţa este dominată de pesimism. În prezent, investitorii care mai cred în recuperarea pånă la sfårşitul anului a pierderilor înregistrate în primele opt luni pot fi, probabil, număraţi pe degete. Ei reprezintă excepţia, în condiţiile care numărul conturilor active de la bursă a scăzut drastic, iar procentajul optimiştilor este din ce în ce mai redus.
Numărul conturilor de cumpărare a scăzut, în primele şapte luni ale anului, de la aproximativ 14.300 pånă la 7.700, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Practic, numărul investitorilor activi cel puţin o dată pe lună s-a înjumătăţit în acest an.
Mai puţini investitori
Cifra are legătură directă cu sentimentul investitorilor. Conform sondajului efectuat de compania de cercetare a pieţei de capital Prognosis, procentajul de optimism din råndurile investitorilor s-a diminuat cu 20% în perioada mai – iulie comparativ cu luna martie. „Pe termen scurt, sunt mai mulţi cei care se aşteaptă la scădere (bears – urşi) decåt cei care se aşteaptă la creştere (bulls – tauri)“, spune Mukul Pal, director general Orpheus Capital, citat în studiul Prognosis.
Datele studiului arată că aproximativ jumătate dintre investitori, 47%, şi peste 50% dintre experţi (analişti, brokeri etc.) se aşteptau la o lună de scăderi în august.
Evoluţia principalilor indici bursieri, BET, BET-C şi BET-FI, a confirmat prognozele pesimiştilor. În luna august, indicele BET s-a depreciat cu circa 6,5%, BET-C cu 6,2%, iar BET-FI cu aproximativ 8,5%. În primele opt luni ale anului, BET a scăzut 43,5%, BET-C 38,3%, iar BET-FI a pierdut aproape 60% din valoarea de la începutul anului. Deprecierile, care au dus acţiunile la preţuri foarte mici, atractive pentru cumpărare, sunt şi cauza prăbuşirii încrederii în piaţa de capital. Seria foarte lungă de scăderi, mai mult de 12 luni, a convins investitorii că anul 2008 este un an în care urşii nu pot fi alungaţi de tauri, iar în absenţa unor instrumente eficiente de cåştig în perioade de scădere, preferă să părăsească ringul bursier pånă la întoarcerea trendului. Săptămåna trecută, a consemnat şi un nou minim anual pentru lichiditatea zilnică. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa principală s-a ridicat la 10,8 milioane lei, iar lichiditatea de pe Rasdaq a fost de 1,4 milioane lei. În curånd, toţi actorii pieţei de capital îşi vor dori un singur lucru: să se termine mai repede anul 2008.
Pierderile aproape neîntrerupte de 12 luni au convins jucătorii la bursă că 2008 este un an în care „urşii“ (bears – investitorii care se aşteaptă la scădere) nu pot fi alungaţi de „tauri“ (bulls – investitorii care se aşteaptă la creştere)
-50% Este procentajul cu care a scăzut numărul conturilor de cumpărare la Bursa de Valori de la începutul anului, cånd existau peste 14.300 de conturi, şi pånă în luna iulie, cånd nu mai existau decåt 7.700