Napoca, analistii apreciaza ca in ringul bursier incepe sa adie aerul de toamna. Fara a lua in calcul oferta publica pentru societatea clujeana, valoarea medie a tranzactiilor zilnice de saptamana trecuta s-a situat in jurul valorii de 20 de miliarde de lei. Pana anul acesta, lunile de vara erau, in general, dominate de scaderea generala a preturilor, in contextul unor sedinte bursiere cu lichiditate modesta. A doua caracteristica s-a pastrat si in vara lui 2003, in urma cu cateva saptamani sedintele cu valori ale tranzactiilor care sa se apropie de 20 de miliarde de lei fiind cel mult un vis frumos. Preturile insa nu au scazut la fel ca in anii precedenti. „In aceasta vara s-a inregistrat o usoara scadere a preturilor, in conditiile unor volume mici”, spune Dragos Simion, presedinte Quadrant Asset Management.
Saptamana trecuta, pe langa cresterea lichiditatii, preturile au revenit la valorile de la inceputul verii. Cele cinci SIF-uri, care, pe parcursul lunilor de vara, au scazut doar cu aproximativ trei „pasi”, au recuperat pana la sfarsitul saptamanii trecute tot ce pierdusera in ultimele luni.
Pretul actiunilor SIF Banat-Crisana a ajuns la 3.300 de lei, in piata oferta ajungand chiar la 3.350 de lei. In 2003, cel mai bine s-a platit pentru o actiune SIF 1 in luna ianuarie, cand pretul era de 3.400 de lei. A urmat o perioada cat se poate de sinuoasa, cu o depreciere pana in jurul valorii de 2.450 de lei/actiune si o revenire pana la 3.300 de lei, la inceputul verii. Se vorbea chiar de un prag psihologic situat in jurul acestei valori pe care investitorii in actiuni SIF 1 trebuie sa il depaseasca. Celelalte Societati de Investitii Financiare au urmat practic acelasi trend ca si SIF Banat-Crisana.
Cei mai multi investitori sunt acum cat se poate de optimisti in ceea ce priveste evolutia din lunile urmatoare a titlurilor celor cinci SIF-uri. „Sunt investitori care vor sa vada pretul actiunilor SIF mai sus. Teoretic, ele ar trebui sa urce spre maximumul care a fost inregistrat la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut. Practic, nu cred sa existe vreun motiv ca cele cinci SIF-uri sa nu atinga acest maxim”, explica Dragos Simion.
Dupa ce toata vara majoritatea investitorilor de pe piata de capital asteptau informatii despre privatizarea companiei SNP Petrom si achizitionau la preturi din ce in ce mai ridicate, limpezirea apelor in cazul celei mai mari companii din Romania a adus cu sine si o plafonare a pretului actiunilor SNP. La sfarsitul lunii mai, pretul unei actiuni Petrom era de aproximativ 1.240 lei. O luna mai tarziu, aceeasi actiune SNP valora peste 1.420 lei, dupa care pretul s-a stabilizat in jurul valorii de 1.380 lei. „In piata exista temeri referitoare la SNP Petrom. Am citit de curand mai multe rapoarte de broker, care, dupa anumite comparatii internationale, apreciau ca actiunile SNP si-ar cam fi atins limita”, spune Dragos Simion. Acesta nu exclude insa posibilitatea ca pretul actiunilor Petrom sa mai creasca. „Pe termen scurt, in functie de ceea ce se intampla si tinand cont de preferinta investitorilor, nu este exclus sa mai vedem fluctuatii. E posibil sa vedem SNP la o valoare de 1.500 lei/actiune, urmata de o intoarcere”, continua Simion.
Majorarea de capital efectuata de societatea bucuresteana Impact a fost unul dintre evenimentele inceputului de vara la Bursa de Valori Bucuresti. Daca la inceputul lui mai o actiune IMP valora in jur de 4.200 de lei, la inceputul lunii iulie aceasta valora peste 6.000 de lei. Dupa operarea majorarii de capital, pretul unei actiuni IMP a ajuns in jurul a 4.100 de lei. „Evolutia de dupa majorarea de capital a fost peste asteptarile investitorilor”, spune Dragos Simion. Pretul nu a ramas multa vreme la 4.100 lei/actiune si, in curand a inceput sa urce, ajungandu-se ca la sfarsitul saptamanii trecute o actiune IMP sa valoreze 4.750 de lei. Pentru aceasta toamna este proiectata o noua majorare de capital, ceea ce s-a dovedit ca este pe placul investitorilor. Acestia au avut numai de castigat de pe urma majorarilor de capital repetate, pretul crescand practic mai mult decat daca s-ar fi ales alte solutii. „Din perspectiva unui PER de 4,8, Impact este inca o actiune ieftina, care are potential de crestere in continuare”, incheie Dragos Simion.
Bursa de Valori s-a intors din vacanta
4 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 4 septembrie 2003, 15:00
Napoca, analistii apreciaza ca in ringul bursier incepe sa adie aerul de toamna. Fara a lua in calcul oferta publica pentru societatea clujeana, valoarea medie a tranzactiilor zilnice de saptamana trecuta s-a situat in jurul valorii de 20 de miliarde de lei. Pana anul acesta, lunile de vara erau, in general, dominate de scaderea generala a preturilor, in contextul unor sedinte bursiere cu lichiditate modesta. A doua caracteristica s-a pastrat si in vara lui 2003, in urma cu cateva saptamani sedi
Etichete: arhiva,
Dragos Simion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook