Tendinta se manifesta doar la nivelul cresterii indicilor bursieri. In rest, la capitolul „valoarea tranzactiilor”, Bursa de Valori si Rasdaq luate impreuna nu realizeaza mai mult de 30% din valorile tranzactionate zilnic in Polonia, Cehia sau Ungaria. Indicii bursieri au crescut saptamana trecuta, pe fondul unei scaderi semnificative a volumului de actiuni tranzactionate in piata si al reducerii cu aproximativ 8% a valorii totale a tranzactiilor realizate in ring. Brokerii spun ca atat la Bursa de Valori cat si la Rasdaq se simte presiunea pe cumparare si acumulare de pachete mari de actiuni. Operatorii pun aceasta tendinta pe seama evolutiei pietelor de capital din Europa Centrala si de Est. Bursele din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia au inregistrat cresteri importante la inceputul saptamanii trecute, dupa ce votul irlandezilor a inlaturat ultimul obstacol in calea aderarii acestor tari la Uniunea Europeana. Analistii financiari din importante institutii financiare europene considera ca investitorii de portofoliu cred in convergenta pietelor locale din cele patru tari candidate cu bursele din UE. Mai mult, Brooke Shertonn, seful Departamentului de Analiza Financiara a Economiilor Emergente din cadrul Institutului European de Economie sustine ca plasamentele de portofoliu ale investitorilor straini sunt directionate si catre pietele din Bulgaria si Romania, pentru fortarea factorului de risc.
La Bursa de Valori, tendinta de crestere a cotatiilor pe piata de capital autohtona a fost sustinuta in special prin plasamentele realizate de fondurile inchise de investritii, a caror activitate si-a mentinut ritmul pe tot parcursul lunii octombrie. In prima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta a fost realizat un transfer cu 1,1 milioane de actiuni ale Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale, in valoare de 920.000 de dolari. Din informatiile care circula in piata, cumparatorul este un fond de investitii, client al unei banci straine in Romania, care va achizitiona in perioada urmatoare actiuni cotate in valoare de 3,5-5 milioane USD. Actiunile SIF-urilor, dupa o perioada prelungita de corectii, au reintrat pe un trend ascendent al cotatiilor, dar nu au recuperat decat 50% din scaderea inregistrata in urma cu doua saptamani. Pentru aceasta categorie de titluri, brokerii considera ca pretul de 3.000 lei/actiune se va constitui in prag minim de rezistenta. Argumentul operatorilor din piata de capital este valoarea activului net/actiune, care este in majoritatea cazurilor cu 100% mai mare decat valoarea cotatiilor din piata. In plus, brokerii considera ca lunile de iarna au devenit, incepand cu anul trecut, o perioada de acumulare a pachetelor de actiuni SIF pentru incasarea dividendelor pe anul financiar 2002.
Emitentul cu cele mai mari valori tranzactionate in luna octombrie – SNP Petrom – a tinut pasul cu tendita generala a pietei si a inregistrat o crestere cu peste sase procente a cotatiilor pana in sedinta de vineri, 25 octombrie, cand actiunile SNP au inregistrat o corectie de 0,72%, pe un volum al tranzactiilor mai mic decat in sedintele anterioare. Posibilitatea ca statul roman sa ofere la vanzare un pachet de 7-10% din actiunile Petrom lasa loc la speculatii si face ca investitia in aceste titluri sa poata deveni profitabila, dar riscanta in cazul in care se va renunta la aceasta varianta de privatizare.
Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a devenit fara voie vedeta ultimei sedinte de tranzactionare care s-a desfasurat saptamana trecuta la Bursa de Valori. Pe fondul scandalului declansat de sindicate care protesteaza impotriva trecerii companiei in administrarea Ministerului Sanatatii, actiunile Antibiotice s-au mentinut la acelasi nivel al cotatiilor, dar au devenit mai interesante pentru investitori. Numai in sedinta de vineri, valoarea tranzactiilor cu titluri ATB a fost de 10,9 miliarde lei. Statul roman detine doar 53% din titlurile companiei.
Pe piata Rasdaq, cel mai important eveniment al saptamanii a fost incheierea ofertei publice de preluare a societatii Romcif Fieni de catre Heidelberg Cement. Grupul german, care mai detine pachetele majoritare de actiuni la Moldocim Bicaz si Casial Deva, a achizitionat 78% din titlurile Romcif Fieni contra unei sume de 44,5 milioane dolari. Fostul actionar majoritar al companiei era Tagrexim SRL, cu o participatie de 53,28%. Cu cele trei companii la care detine pachete majoritare, Heidelberg Cement devine al doilea exportator de ciment (dupa Lafarge – Romcim) si va avea in anul 2002 o cifra de afaceri de aproximativ 90 milioane de dolari.
Alte „vedete” ale pietei Rasdaq in saptamana care a trecut au fost Societatea de Asigurare si Reasigurare – ARDAF, cu un volum mare de tranzactionare in sedinta de vineri, si Banca Comerciala Carpatica, societate clasata pe locul doi in topul celor mai mari tranzactii de saptamana trecuta.    

Cele mai vandute actiuni

· In 22 octombrie s-a vandut un pachet de actiuni Banca Romana pentru Dezvoltare contra sumei de 920.000 de dolari, la un pret de 28.000 lei/actiune. Pretul actiunilor BRD s-a mentinut la acest nivel toata saptamana.
· val. tranz. sapt.    47,08 mld. lei
· nr. actiuni tranzactionate    1,68 mil.
· pret minim/actiune    27.600 lei
· pret maxim/actiune    28.200 lei
· prognoza 1 ianuarie 2003        

Topul celor mai vandute actiuni (21 oct. – 25 oct.)

Companie        Valoare (mil. lei)
Romcif Fieni        1.470.358
BRD             47.081
SNP Petrom         20.222
Antibiotice Iasi         14.943
SIF Muntenia         9.342

Cele mai importante cresteri de preturi

· Actiunile Alro Slatina au redevenit atractive, dupa finalizarea raportului intocmit de Bank of America asupra contractului de privatizare cu Marco International. Pretul a urcat insa pe fondul unui volum mic de actiuni tranzactionate.
· crestere saptamanala    16,1%
· pret minim/actiune    22.900 lei
· pret maxim/actiune    27.700 lei
· volum tranzactii        84.320
· prognoza 1 ianuarie 2003        

Topul celor mai importante cresteri de preturi

Companie        Variatie
Alro            16,1%
Impact            10,4%
SIF Banat Crisana    9,7%
MJ Maillis        7,15%
SIF Moldova        7,03%

Cele mai importante scaderi de preturi
· Actiunile Oltchim au scazut cand o parte din creantele Ministerului Finantelor de la aceasta companie au fost transferate la AVAB. Ministerul Industriei vrea sa preia administrarea companiei pe care APAPS nu a reusit sa-l privatizeze.
· Scadere saptamanala    8,15%
· Pret maxim/actiune    840 lei
· Pret minim/actiune    780 lei
· Volum tranzactii    2.062.180
· Prognoza 1 ianuarie 2003    
Topul celor mai importante scaderi de preturi

Companie        Variatie
ARDAF            – 16,2%r
Eforie SAtt-14,8%r
Oltchimttt-8,15%r
Foraj Sondett-8,7%r
Petrotubttt- 5, 7%