Bursa debutează pe minus

Piaţa de acţiuni a intrat în 2008 cu scăderi, cauzate aproape în totalitate de influenţa pieţelor externe de capital, în special a celor americane, unde sectoarele financiar şi imobiliar au continuat să înregistreze corecţii. Pentru prima dată de când se calculează indicii oficiali ai Bursei de Valori, respectiv ultimii zece ani pentru indicele BET şi şapte ani pentru BET FI, prima săptămână de tranzacţionare din an este încheiată de aceştia în scădere. Faţă

Piaţa de acţiuni a intrat în 2008 cu scăderi, cauzate aproape în totalitate de influenţa pieţelor externe de capital, în special a celor americane, unde sectoarele financiar şi imobiliar au continuat să înregistreze corecţii.

Pentru prima dată de când se calculează indicii oficiali ai Bursei de Valori, respectiv ultimii zece ani pentru indicele BET şi şapte ani pentru BET FI, prima săptămână de tranzacţionare din an este încheiată de aceştia în scădere. Faţă de finele anului trecut, valoarea curentă a indicelui BET este cu aproape 11 procente mai redusă, iar cea a indicelui societăţilor de investiţii financiare (BET FI), cu 13%. Aceste evoluţii atât de dure nu se justifică fundamental şi au drept cauză caracterul puternic speculativ al pieţei de la Bucureşti.

Aşa cum ne-am obişnuit, atât evoluţiile ascendente, cât şi cele descendente afectează aproape în aceeaşi măsură toate sectoarele prezente la bursa de la Bucureşti. Dacă, spre exemplu, pe pieţele externe, în şedinţele din acest an, investitorii au găsit refugiu în acţiunile din sectoarele sănătate şi utilităţi, care au înregistrat creşteri de 4,48% (Dow Jones Health Care Titans 30 Index), respectiv 2,71% (Dow Jones Utilities Titans 30 Index), pe piaţa de la Bucureşti acţiunile lichide au scăzut în ansamblu.

După cum spuneam, pieţele de acţiuni au fost influenţate, în primele şedinţe de tranzacţionare din acest an, de sectorul financiar. Dacă în pieţele consacrate acţiunile giganţilor din acest domeniu la nivel mondial au înregistrat o scădere de 7,5%, pentru pieţele din centrul, estul şi sud-estul Europei, indicele calculat la Viena pentru acest sector a pierdut zece procente. În componenţa acestui indice avem şi acţiunile Banca Transilvania şi BRD Groupe Société Générale. Cea mai mare pondere o are Erste Bank (22,4%), care a exercitat o influenţă puternic negativă asupra indicelui, după ce cotaţiile titlurilor sale au scăzut cu aproximativ 15% faţă de sfârşitul anului trecut.

Dacă exceptăm acţiunile din domeniul imobiliar din pieţele zonale, care au pierdut 9%, scăderile au fost mult mai reduse în sectorul petrolier (3%), sănătate (2%) şi telecomunicaţii (1%).

Pe piaţa de la Bucureşti, în sectorul bancar, cele mai afectate acţiuni au fost BRD Groupe Société Générale, cu o scădere faţă de decembrie 2007 de aproape 18%, urmate de acţiunile Banca Carpatica cu -14%. Acţiunile Banca Transilvania au pierdut doar 6%.

În sectorul petrolier s-a înregistrat o corecţie de 10% pentru acţiunile Rompetrol Rafinare, la 0,099 lei, şi de 3,22% pentru Petrom, la 0,4810 lei.

Biofarm a pierdut faţă de anul trecut peste 15% la 0,535 lei, iar Antibiotice aproape 10%, la 1,86 lei.

Cu aceste scăderi, investitorii – în special cei cu expunere redusă pe piaţa de capital – au la dispoziţie din nou posibilitatea de investitie în acţiunile listate. Este recomandat ca plasamentele să se efectueze în trepte, deoarece nu există încă semnale de nivel tehnic care să indice că avem o schimbare de trend.