Bursa de Valori din Varșovia (WSE – Warsaw Stock Exchange) a reușit, luna trecută, să intermedieze tranzacții cu acțiuni în valoare de 6,86 miliarde euro, cea mai mare valoare lunară din istoria de 20 de ani a bursei. WSE își consolidează astfel poziția de lider în Europa Centrală și de Est, valoarea tranzacțiilor fiind egală cu lichiditatea cumulată a burselor din Viena, Praga, Budapesta și Liubliana.
„Warsaw Stock Exchange își întărește poziția de lider în ECE după valoarea tranzacțiilor cu acțiuni și după capitalizarea companiilor listate, factor care în mod cert mărește interesul investitorilor internațională și al emitenților străini în WSE”, a declarat Ludwik Soboleski, CEO-ul bursei.
Săptămâna aceasta, bursa poloneză a deschis și o nouă piață de tranzacționare WSE Energy Market, la care vor putea participa toți jucătorii din sector, adică producătorii, distribuitorii și consumatorii. Noua platformă este rezultatul colaborării dintre WSE cu National Depository for Securities (depozitarul bursei) care va garanta și deconta tranzacțiile, și compania WSE InfoEngine, cea care oferă serviciul de Trade Operator.
„Deschiderea WSE EM este un alt proiect al bursei noastre menit să ofere o gamă largă de produse și piețe și să ne creeze un avantaj competitiv în regiunea ECE”, spune Ludwik Sobolewski.
Piața WSE EM permite participanților să cumpere și să vândă energie electrică pe piața spot sau să intre în contracte futures, cu termen de maximum un an prin Electricity Futures Market. Platforma va permite în viitor și tranzacționarea dreptului de proprietate asupra certificatelor verzi.
BVB nu se așteaptă la raliu de Crăciun
Bursa de Valori de la București (BVB) însă nu reușește să evolueze atât de bine. Deși are în ofertă instrumente extrem de diverse, o gamă tot mai largă, lichiditatea rămâne la valori infime față de Varșovia. În noiembrie, valoarea tranzacțiilor încheiate s-a ridicat la aproapre 57 milioane euro.
Din păcate, nici perspectivele pe termen scurt nu arată prea bine. Chiar dacă șefii bursei văd posibilă o dublare a lichidității anul viitor (care va fi facilitată, în primul rând, de listarea Fondului Proprietatea), luna aceasta sentimentul investitorilor este negativ.
Conform studiului Prognosis, sentimentul investitorilor a trecut din nou în zona negativă după ce luna trecută s-a afla pe plus. Valorile indicilor ar putea crește ușor față de cele din noiembrie, însă investitorii rămân pe cash cu jumătate din findurile disponibile pentru investiții în acțiuni. De altfel, pentru luna decembrie, ponderea banilor cash din portofolii s-a egalizat între investitorii de retail și experți, cifra fiind situată la aproximativ 55%.
Bursa din Polonia își consolidează poziția de lider în regiune cu maxime istorice de tranzacționare
14 decembrie 2010, 17:05
Ultima modificare în 14 decembrie 2010, 19:05
În timp ce bursa din Varșovia ajunge la o lichiditate lunară istorică, investitorii de la București trec pe teritoriu negativ cu încrederea pe termen scurt și păstrează o pondere ridicată de cash în portofolii.
Etichete: actiuni,
bursa,
tranzactii
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook