Proiectul eJOBS, initiat de noua asociatie infiintata de studentii economisti, Voluntari pentru Idei si Proiecte VIP, si sustinut logistic de rectoratul Academiei de Studii Economice Bucuresti, va reuni intr-o baza de date atat studentii, cat si absolventii care doresc sa se angajeze intr-o forma sau alta: cu program redus de lucru, temporar, pe timpul verii sau in regim normal de munca. Pentru a putea intra in circuitul informational, studentii interesati sa munceasca trebuie sa-si introduca direct CV-ul in baza de date eJOBS prin intermediul Internetului, la adresa www.eJobs.ro. Cei care nu au aceasta posibilitate, vor putea aduce datele personale la sediul organizatiei unde voluntarii VIP se vor ocupa de transmiterea lor in retea.
Deocamdata, membrii noii asociatii VIP sunt preocupati sa atraga in circuitul pietei muncii studentii din ASE, urmand ca in viitorul apropiat, prin rezultatele si experienta dobandite, sa-si extinda activitatea in tot Bucurestiul si in celelalte centre universitare mari din tara. Pentru prima oara, initiatorii acestui proiect, intentioneaza sa integreze in programul interactiv de gasire a unui loc de munca si studentii din Chisinau care vor sa lucreze la vreuna dintre firmele din Romania. Dar facilitatile sistemului nou creat nu se opresc aici. Studentii vor avea posibilitatea sa-si modifice in orice moment CV-ul, in functie de datele noi care au intervenit pe parcurs. In felul acesta, patronii care vor sa angajeze persoana cea mai potrivita pentru un post vacant o vor putea gasi direct pe Internet, oriunde s-ar afla ea. Firmele care vor colabora cu organizatia VIP pot intra chiar in posesia unui CD-rom, cuprinzand toata baza de date cu studentii sau absolventii care vor sa lucreze sau sa isi schimbe locul de munca.
Studentii de la ASE, care doresc sa se implice in activitatea organizatiei, au posibilitatea efectuarii unor stagii practice intr-unul din departamentele sau proiectele Voluntarilor pentru Idei si Proiecte. La sfarsitul perioadei de practica, in functie de integrarea lor in sistemul VIP, studentii voluntari pot deveni membri ai organizatiei. Colegii lor mai mari au insa datoria de a-i instrui in mod special, pe parcursul unui intreg an universitar. In cadul programelor de pregatire organizate, VIP-istii cu state mai vechi de lucru ii vor invata pe „boboci” (desigur, si cu ajutorul unor specialisti recunoscuti in domeniu) tot ceea ce inca nu se preda la ASE: cultura organizationala, paradigme, operatori, Internet&deprinderi de lucru pe calculator, formarea unei echipe, identificarea unui lider etc.
Viitorii membri ai organizatiei pot fi recrutati, la inceputul anului, chiar pe baza CV-ului si a scrisorii de motivare transmise prin Internet. Pentru oricare dintre candidati, interviul direct cu VIP-istii fondatori ramane totusi proba de verificare a compatibilitatii acestora cu spiritul si obiectivele asociatiei studentesti. Recrutarea se poate efectua insa si pe parcursul anului, prin aprecierea implicarii aspirantilor in activitatile cluburilor si proiectelor organizatiei.
Asociatia VIP anunta inca de pe acum ca, la inceputul fiecarui semestru academic, se va organiza un concurs de proiecte studentesti. Doua dintre cele mai bune proiecte vor fi puse in practica de autorii lor, cu sprijinul logistic al VIP. Lucrul la proiecte sau in cluburile deja create de organizatie se va efectua insa numai dupa-amiaza. Prin sistemul pus la punct in felul acesta, tinerii voluntari plini de idei si proiecte doresc „sa sparga” paradigma studentului care nu poate desfasura in acelasi timp si activitati sociale, si activitati academice extrascolare.
Informatii suplimentare la sediul din ASE Bucuresti, Piata Romana, nr. 6, cam. 0500, tel.: 2112650, int. 295 www.ejobs.ase.ro.